100% ZONNE ENERGIE OP CURACAO IN 5 JAAR

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Stel je eens voor: iedereen een batterij op Curacao en overal zonnepanelen.

Het is mogelijk om volledig op zonne-energie over te gaan.

Als je praat met mensen van het energiebedrijf dan hebben ze het vaak over reserve vermogen. Ja, we moeten altijd beschikbaar blijven voor als de zon een keertje niet schijnt. En als iedereen op zonne-energie overgaat, dan kost deze reservecapaciteit ontzettend veel. Dus we moeten altijd blijven draaien op olie.

Kan je je voorstellen? Laten we zeggen 55.000 huishoudens Iedereen een battery pack. Dus gewoon weg 55.000 batterijen.

Als de zon niet schijnt dan gaat IEDEREEN over op batterijen. Want die batterijen kunnen 2 dagen gewoon gebruikt worden.

Nou wat?

Dan is het opgelost.

Geen reservevermogen meer nodig.

Het argument dat we dan capaciteit moeten achterhouden, voor als het regent, of als de zon niet schijnt, of als de wind stil ligt, is dan van tafel.

Ja, ik meen het, stel je eens voor 55.000 batterijen. Alle huizen. Alle gebouwen. Alle scholen. Alle bedrijven.

Op dat moment hebben we geen reservevermogen meer nodig.

55.000 batterijen

Dat is helemaal niks. Dat is een klein eiland. Het is gewoon te doen. Omdat je zoveel volume hebt kan je gunstige contracten hebben. Kan je gunstig inkopen.

Stel dat die batterijen 5 jaar meegaan. En ze kosten $5000 per stuk. Dan is dat $1000 per jaar aan afschrijving. $83 per maand. Dat is een soort verzekering die je betaalt voor als de zon niet schijnt en als de wind stil ligt. Dat is nog geen $3 per dag.

Investering

55.000 batterijen a $5000 gemiddeld dat is $275 miljoen. Naf 490 miljoen investering. Wow veel geld zeg! Er ligt Naf 1 miljard, Naf 1000 miljoen) van de commerciele banken, nu bij de Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten. Dat geld moet daar gedeponeerd worden omdat onze banken overliquide zijn. Het geld klotst tegen de rotsen aan omdat we geen rendable lokale investeringen hebben. Dat geld wordt nu niet gebruikt en heeft nauwelijks rendement. Met een stijgende inflatie wordt dat geld steeds minder waard. Investeren in zonneenergie is een veel betere investering met rendement.

Zonneenergie en windenergie

Aan die batterijen heb je niks zonder zonne energie en windenergie. Zodra je die batterijen hebt, of parallel daaraan, ga je over op zonneenergie en windenergie. Masaal. Iedereen. Ja, ik bedoel iedereen. Alle 55.000 huishoudens.

Een ding is bijna zeker voor morgen. De zon komt op. Ik kan bijna met 100% zekerheid zeggen dat de zon morgen op komt. Je hebt dus morgen met bijna 100% zekerheid zonne energie. Hoe fijn is dat? En tegen welke kosten? Dat weet je dan ook zeker. De kosten zijn fixed. De kosten kan je zelf beinvloeden naarmate van je gebruik. Als je veel zonnepanelen hebt zijn je aanschafkosten hoger dan als je weinig zonnepanelen hebt. Iedereen dus op zonnepanelen. En die windmolens die mogen er ook bij.

Betalingsbalans

Weet je hoeveel geld we nu aan olie importeren? Weet je wat er gebeurt als de olieprijs van $60 per vat naar $100 of $110 per vat gaat? Weet je wat er gebeurt als Saudi Arabie, Rusland, USA, Venezuela besluiten om de olieproductie te verminderen?

Onze importen zijn sky high. Als er een ding is wat stijgt op Curacao dan is dat onze importen. We zijn een importmaatschappij geworden. Meer daarover een ander keertje. Maar het komt op neer dat we alles importeren. We produceren bijna niks op Curacao. We zijn “verslaafd” aan importen. En ook aan olie. We importeren olie en verbranden die tot elektriciteit en water. Onze elektriciteitskosten zijn dan ook sterk afhankelijk van de olieprijs.

Wanneer we met z’n allen over zijn gegaan op batterijen en 100% op zonne energie dan zullen onze importen aan olie, drastisch naar beneden gaan. Dat betekent dat onze productie omhoog gaat. Want Y = C + I + G + E-M. Die Y is de toegevoegde waarde (productie) en die M dat zijn de importen. Als je dus die M drastisch verlaagd door de olie importen drastisch te verlagen zit je op een hogere Y. Hogere toegevoegde waarde.

Werk, werk werk

We zitten te snakken naar werk. We hebben zo’n 1200 mensen werken in de raffinaderij met zo’n 800 contractors. Die mensen zijn afhankelijk van olie. Stel je eens voor dat er 55.000 batterijen zijn op Curacao. En dat die batterijen constant vervangen moeten worden. Wat voor werk zal dat leveren?

Hieronder een aantal nieuwe banen:

– bestelling van batterijen

– vervoer van batterijen

– installatie van batterijen

– onderhoud van batterijen

– deinstallatie van batterijen

– verwijderen van batterijen

– leningen verschaffen voor batterijen

– verzekeringen voor batterijen

– managen van batterij parken

– onderwijs over batterijen

– testen van batterijen

– onderzoek naar batterijen

– handel van opgeslagen energie

Kortom, we worden een kenniscentrum voor batterijen. Overal ter wereld wordt bekend dat Curacao een schoon eiland is wat een voorloper is in de zonneenergie en batterijen. Er komen leveranciers van batterijen hun producten hier testen.

Transitie

Op dit moment van de transitie zullen onze ‘cost of doing business’ behoorlijk gedaald zijn. Energiekosten zijn namelijk een groot component van onze kosten. Die zorgt dat de toegevoegde waarde laag is. En hiermee heb je de energiekosten verlaagd en gestabiliseerd. Waarom gestabiliseerd? Omdat die niet meer afhankelijk zijn van de olieprijs.

Maar wat moet er met die banen bij Aqualectra?

Op dit moment in de transitie is Aqualectra ook een ander bedrijf. Aqualectra is dan een bedrijf dat batterijen en zonnepanelen beheert. De mensen die nu werkzaam zijn bij Aqualectra zijn specialisten in zonnepanelen en batterijen geworden. Decentrale batterijparken en zonnepanelen parken worden beheerd. Er werken wellicht 1500 man bij Aqualectra. Indirect zijn er misschien wel 4000 man in deze sector werkzaam. Alle banken hebben verzekeringen, leningen voor investeren in zonnepanelen en batterijen. Alle nieuwe huizen moeten een batterij hebben.

En dan die electrische auto’s

Ja we blijven niet bij de batterijen en zonnepanelen steken natuurlijk. De volgende stap zijn elektrische auto’s. Dit kan parallel plaatsvinden. Omdat wij het eiland zijn met zonneenergie en batterijen zullen we ook het eiland zijn voor elektrische auto’s.

Iemand zei tegen mij laatst dat die elektrische auto’s niet zullen komen. Ze zijn niet rendabel. Wanneer je zonneenergie hebt, met batterijen, kan je die auto’s thuis opladen. Je hoeft helemaal geen laadpalen te hebben overal. Thuis staat er een laadpaal. Omdat die auto’s allemaal 500 km kunnen rijden zonder te laden, hoef je slechts 1 keer per dag te laden. Curacao is 444 vierkante km. Ken je 1 iemand die meer dan 300 km per dag rijdt op Curacao? Meer dan 200 km? OMDAT we zo’n klein eiland zijn kunnen we dit. ALLE AUTO’S ELEKTRISCH. Je hoeft niet zo ver te rijden.

Dromen

Dit zijn dromen. Dat zal nooit gebeuren. Er zullen veel mensen zijn die dit verhaal als een droom zien. Iets wat nooit werkelijkheid zal worden. Te radicaal. Maar wat als? En als? En waarom zouden we dat doen?

Dit verhaal gaat over transitie. Naar iets anders. En boven zie je de voordelen. Veel lagere olieimporten, stabiele energieprijs, lagere energieprijs, veel werk, een voorloper in de renewable energie.

Laten we ervoor gaan. 100% zonnenergie. Morgen komt de zon weer op. Ik weet het bijna 100% zeker.

Comments