2,7 KILOMETER LANGE TAXIBAAN VOOR MEER EN SNELLERE AFHANDELING VLIEGTUIGEN JAP AIRPORT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

In de uitbreiding van de Johan Adolf Pengel Luchthaven (JAP) is niet alleen de bouw van slechts een nieuwe terminal opgenomen, maar ook het aanleggen van een taxibaan van 2,7 kilometer die parallel zal lopen met de lange startbaan van 3,5 kilometer.

De taxibaan zal op een aantal punten in verbinding staan met de startbaan waardoor vliegtuigen na de landing zo snel als mogelijk van de runway afkunnen en richting de aankomsthal kunnen taxiën. De huidige omstandigheden zijn niet ideaal voor de groei en ontwikkeling van de luchthaven die meer vliegmaatschappijen en passagiers naar Suriname wil halen en afhandelen.

Omdat er momenteel geen andere optie is moeten vliegtuigen, na het landen, tot naar het einde van de lange runway om te keren en daarna weer diezelfde afstand afleggen om de aankomstfaciliteiten te bereiken.

Dit is niet prettig voor reizigers en tegelijkertijd ook niet efficiënt voor de luchtvaart. Met een toename van het vliegverkeer op en boven de JAP-Airport zal dit voor veel onthoud en extra kosten zorgen, omdat andere vliegtuigen genoodzaakt zijn om in de lucht te blijven totdat de startbaan weer vrij is. Volgens Vijay Chotkan, CEO van Airport Management Ltd, biedt de geprojecteerde taxibaan de oplossing voor dit ongerief. “Kijk eens hoe lang je in het vliegtuig zit wanneer je vanuit Nederland komt. Je landt en dan duurt het zolang alvorens je uit het vliegtuig kunt gaan. Dit zal na de aanleg van de taxibaan tot het verleden behoren”, legt Chotkan uit.

Deze plannen houden direct verband met de bouw van de nieuwe terminal.

De aanpassingen op het vliegveld maken het mogelijk om meer vliegtuigen te ontvangen en af te handelen, dus zal ook een nieuwe terminal uit de grond moeten verrijzen. De plannen van Airport Management Ltd behelzen de bouw van een terminal die zonder moeite een miljoen passagiers kan afhandelen. De focus is niet slechts op reizigers die Suriname bezoeken, maar vooral de groep die op doorreis is naar andere bestemmingen.

Met de totale investering gaat een bedrag van USD 205 miljoen gemoeid die zichzelf zal terugbetalen via de airport zelf, maar ook via andere economische activiteiten in het land die letterlijk meeliften met de toenemende bedrijvigheden op Zanderij. De bal ligt bij De Nationale Assemblee (DNA) om haar goedkeuring te geven aan de leningovereenkomst en Chotkan en zijn team(Zie foto boven) zijn ready voor de beraadslagingen. “Wij hebben ons goed voorbereid om het project te verdedigen”, aldus de CEO van Airport Management Ltd.

UNITEDNEWS