7 CARIBISCHE EILANDEN GEBLACKLIST ALS VEILIGE OORD CRIMINEEL GELD

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het zijn eilanden waar volgens de Europese Unie ongeoorloofd geld in omloop is, geïnvesteerd dan wel bewaard wordt op de banken. Het is niet uitgesloten dat er flink witgewassen wordt. De EU gooide eerder deze week de 7 Caribische landen op een zwarte lijst van belastingparadijzen waar oneerlijke fondsen hun toevlucht vinden. Het gaat om Aruba, Bermuda, Barbados, Belize, Dominica, Trinidad and Tobago en de Amerikaanse Maagdeneilanden. De verwachting is dat binnenkort ook enkele Zuid-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse landen wordt geblacklist. Mexico en Argentinië lopen hierbij alvast een grote kans.

De Verenigde Arabische Emiraten, waar een groot deel van het Surinaams goud naar toe gaat, is ook toegevoegd aan de zwarte lijst van belastingparadijzen die ongeoorloofde gelden in circulatie hebben.

De screening is nog gaande en het ligt voor de hand dat ook Rusland, met wie Suriname onlangs een vrije personenverkeer bij wet heeft geregeld, op de zwarte lijst zal pronken die sinds 2017 wordt opgesteld door de Europese Raad voor Economische en Financiële Aangelegenheden (ECOFIN).

Geldstromen uit de landen geblacklist zijn worden door de EU extra in de gaten gehouden en gescreend. Aan de blacklisting zijn er echter geen sancties verbonden. Door de extra monitoring van de geldtransacties kunnen er wel onduidelijkheden aan het licht komen die voor maatregelen kunnen zorgen tegen instanties die aan belastingontduiking en witwaspraktijken doen.

De vervolgstap is dat er nu nog gedetailleerder wordt gekeken naar andere landen die een veilig oord zijn voor crimineel geld en belastingontduikers.

UNITEDNEWS

Comments