ABOIKONI ALS GRANMAN IS OORLOGSVERKLARING AAN ADELLIJKE FAMILIE SARAMACCANERS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het lijkt niet goed te zullen aflopen binnen de stam der Saramaccaners indien Albert Aboikoni zich in de hoedanigheid van granman gezag zou willen uitoefenen.

Aboikoni is door president Desi Bouterse aangewezen als de rechtmatige opvolger van de ingeslapen Belfon Aboikoni, maar dit wordt bestreden door de overige families binnen de adellijke Matjaw Lo. President Bouterse zal Aboikoni vrijdag officieel beëdigen als Granman, maar dit kan als een oorlogsverklaring tegen de Matjaw Lo opgevat worden.

Volgens het roulatiesysteem binnen de Matjaw is het nu de beurt aan de Amina-familie om de granman voor te dragen omdat de Adisi-familie al drie keren achter elkaar het granmanschap heeft ingevuld. De Matjaw Lo telt vijf families; de vijf dochters van “Ma Nene”.

De overige vier gezinnen dreigen het niet te zullen pikken indien Albert Aboikoni naar Asidonhopo gaat om zich te vestigen als granman. Het is volgens Erny Landveld, woordvoerder van de Matjaw-oudsten, niet uitgesloten dat de spanningen kunnen overslaan in gewelddadigheden omdat een heilige traditie met de voeten is betreden door groepen binnen de tribale gemeenschap zelf bijgestaan door de politiek. “Ik hoop niet dat er een gevaar komt, maar je moet het niet uitsluiten. Daarom heb ik gezegd, toen ik dat besluit van de president hoorde, waarom heeft de president niet liever gewacht tot er een andere regering komt, want eenmaal den no man los a probleem op. Dan mek’ den ben wakti te wan tra regering kon”, zegt Landveld.

Er hebben nog meer cultuurschendingen plaatsgevonden volgens Landveld. Zo heeft Albert Aboikoni, die hoofdkapitein was binnen de stam der Saramaccaners, zijn functie overgedragen. Dit terwijl het een benoeming voor het leven betreft. Het is niet des kapitein om zijn functie over te dragen, maar wordt er een opvolger aangewezen na zijn dood.

Door de systematische inbreuk op de regels vreest Landveld dat groeperingen binnen de stam zich het recht zouden kunnen toe-eigenden om Albert Aboikoni ten val te brengen zonder dat er culturele en tribale consequenties hen boven het hoofd hangt. Er zou juist sprake zijn van een rechtvaardige handeling in het belang van traditiebehoud. “Hij heeft levend zijn kapiteinschap overgedragen aan zijn neefje, dus er is geen vrees om hem af te stoten van de Granman-troon”, stelt Landveld.

De jongeren van Asidonhopo hebben hun borst reeds natgemaakt om ‘te handelen’ indien Aboikoni zich aandient om als granman te heersen. Asidonhopo is het bestuurscentrum van de granman der Saramaccaners.

UNITEDNEWS

Comments