BAIDJNATH WEERSPREEKT BESCHULDIGINGEN BOUTERSE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO| ROY BAIDJNATH

PRESIDENT HEEFT GEEN RESPECT VOOR DE PG

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday distantieert zich van alle beschuldigingen die president Desi Bouterse dinsdag naar zijn hoofd slingerde als zou hij de president voor hak willen zetten met verkeerde adviezen.

Op een belegde persconferentie zegt Bouterse dat het pg zelf was die hem adviseerde om artikel 148 van de Grondwet toe te passen ter beëindiging van het 8 decemberstrafproces. Naar zeggen van Bouterse gaf de pg nadien andere, tegenstrijdige, instructies aan de auditeur-militair waardoor de strafzaak niet werd beëindigd.

Baidjnath Panday zegt tegenover Radio ABC dat in beide gevallen de president het aan het verkeerde eind heeft.

De instructies zijn wel gegeven aan de auditeur-militair om de vervolging te beëindigen, maar het Hof van Justitie, dat het laatste woord heeft, besloot de strafzaak voort te zetten. Overigens zou het advies voor toepassing van artikel 148 volgens Baidjnath Panday niet van hem zijn gekomen.

Bouterse haalde op zijn nieuwjaarspersconferentie hard uit naar de pg. Het is voor hem duidelijk dat Baidjnath Panday een onbetrouwbaar persoon is die geen respect verdiend. “Wanneer deze pg aan mij zegt: ‘We gaan dat ding moeten eindigen, dit artikel moet u gebruiken, dan geeft u me de opening en los ik dat ding op.’ Een week later zegt hij aan zijn auditeur-militair allerlei andere zaken. Ik heb geen respect voor dit soort mensen”, waren de harde bewoordingen van het staatshoofd die in persoon de hoofdverdachte is in het strafproces. Door de auditeur-militair is 25 jaren geëist tegen de voormalige legerleider.

De verdachte kan het verband tussen recht en wet nog steeds niet leggen in deze zaak en blijft erbij dat het een politiek proces is dat ten doel heeft hem een kopje kleiner te maken. Nederland en diens Surinaamse bondgenoten zouden de regisseurs zijn van dit complot. “Dat politiek gedeelte van 8 december is voor mij heel erg duidelijk. Men wil maar die Bouterse een proces aan zijn broek smeren. Men wil hem maar straffen”, aldus Bouterse.

UNITEDNEWS

 

Comments