BEDRIJFSLEVEN BOOS OP BANKENSECTOR

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

VES-voorzitter Winston Ramautarsing

Het bedrijfsleven is zich aan het roeren vanwege het valutabeleid bij de commerciële banken.

Naast de beperking om beschikking te hebben over Amerikaanse dollars van de eigen rekening, is er ook geen consistentie over het bedrag dat opgenomen kan worden. Die verschillend vaak van dag tot dat. Het is daardoor moeilijk plannen en zaken doen. Ondernemers ervaren dit als frustrerend, des te meer omdat het gaat om hun eigen geld.

Hoewel banken dit niet ronduit stellen, bestaat het vermoeden dat ook zij, net als de gelwisselkantoren, niet staan te springen om ‘hun’ voorraad aan USD weg te geven aangezien stortingen ook wegblijven. Deze maatregel geldt ook voor overige bankcliënten die relatief grote hoeveelheden valuta wensen op te nemen.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft notitie genomen van deze trend. Het valt niet in goede aarde bij de organisatie, omdat het nog altijd gaat om eigendommen van de cliënten waarover zij te allen tijden beschikking zouden moeten hebben. “Ondanks de mensen geld daar contant hebben gebracht mogen ze het niet meer contant opnemen.

Dat creëert onzekerheid, en dat creëert een druk op de dollar”, zegt VES-voorzitter Winston Ramautarsing. De algemene gedachte is dat banken hun boekje te buiten gaan gelden van de samenleving te ‘gijzelen’.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal naar verwachting de komende week informatie verschaffen met betrekking tot de valutakwestie en een beleid om het giraal verkeer te stimuleren.

UNITEDNEWS

Comments