BESLUIT UITBAGGEREN SURINAMERIVIER LAAT OP ZICH WACHTEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|Volgens minister Stephen Tsang van Handel Industrie en Toerisme (HIT) zijn er genoeg buitenlandse mogendheden die bereid zijn een diepzeehaven voor de kust van Suriname te bouwen op basis van een partnerschap.

Er worden een paar opties bekeken om de vaargeul van de Surinamerivier uit te baggeren, maar tot een besluit is het nog niet gekomen. Volgens president Desi Bouterse gaat het om een zeer belangrijke zaak, maar de deskundigen op zijn Kabinet zijn er nog niet uit.

De gevolgen voor de economie zijn niet te overzien aangezien er steeds kleinere schepen de haven van Paramaribo kunnen binnenvaren. Dit vormt een belemmering voor de buitenlandse handel en drukt zwaar op de winkelprijzen vanwege de extra transportkosten om kleinere schepen naar Suriname te sturen. Volgens de regering zou er zeker USD 30 miljoen nodig zijn om de vaargeul weer diep genoeg te maken voor de grote containerschepen, maar critici denken dat meer neergeteld moeten zal worden. Een pasklaar antwoord heeft Bouterse niet wanneer journalisten dit vraagstuk aan hem voorleggen. “We moeten natuurlijk uitkijken naar de beste optie voor de Surinaamse economie, en daar zijn we druk mee bezig”, zegt het staatshoofd.

De beste oplossing is de bouw van een diepzeehaven die zeker 20 jaren onderhoudsvrij is en geen last ondervindt van zand en slib die aanspoelen.

Dit is echter een miljardenproject dat momenteel te hoog gegrepen is voor de staatskas. Volgens minister Stephen Tsang van Handel Industrie en Toerisme (HIT) zijn er genoeg buitenlandse mogendheden die bereid zijn een diepzeehaven voor de kust van Suriname te bouwen op basis van een partnerschap.

President Desi Bouterse heeft zijn droom voor een diepzeehaven ook nog niet opgegeven, maar is daar nu wel wat nuchterder over. “Diepzeehaven duurt nog een tijdje, maar ook dat is nog niet van de baan. Het baggeren is heel erg belangrijk.”

UNITEDNEWS

Comments