BLOKVORMING NODIG OM AF TE REKENEN MET NDP-REGERING

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Prominent aanwezig waren ABOP-leider Ronnie Brunswijk, gewezen VHP-voorzitter Ram Sardjoe en KTPI-voorzitter Willy Soemita op de feestvergadering van Pertjajah Luhur (PL) om aan te horen dat politieke blokvorming meer dan ooit noodzakelijk is.

Aan het woord is PL-voorzitter Paul Somohardjo die het tot zijn laatste missie maakt om de NDP van Desi Bouterse uit het machtscentrum te krijgen. Dit kan alleen als de politieke oppositie de handen in elkaar slaat om samen te strijden tegen de NDP die volgens Somohardjo niet alleen de economie naar de knoppen heeft geholpen, maar ook politieke inbraak pleegde bij de partijen die het als een gevaar zag. Ook de PL heeft dit aan den lijve ondervonden.

Harde woorden vielen tijdens de toespraak van Bronto, de zoon van Somohardjo. Die was niet zuinig met het verbaal neermaaien van partijdissidenten die de overstap maakten naar de politieke vijand; naar zijn inziens omwille van roem, macht en rijkdom.

“United we stand, divided we fall”, was de klare taal van Brunswijk die zich misschien het meest verraden voelt door Bouterse.

Hij zwoer op meerdere momenten nooit meer met Bouterse te zullen samenwerken en zijn aanwezigheid op de feestvergadering van de PL is een teken aan de wand van een herstelde relatie met Somohardjo met wie hij enige tijd op gespannen voet leefde. Brunswijk zette immers samen met Bouterse de PL uit de regering tijdens de vorige zittingstermijn van de NDP-gestuurde regering.

Volgens Somohardjo dwingen de omstandigheden de voormalige politieke partners, die uit elkaar waren gespat vanwege de samenwerking met de NDP, om weer naar elkaar toe te groeien en een verbond te sluiten tegen de NDP. “Al houden wij niet van elkaar, maar als het gaat om Suriname moeten we bereid zijn om elkaar te helpen”, citeerde Somohardjo voormalige NPS-voorzitter Johan Pengel. “Ik ben de ondergaande zon. Ik heb voor mezelf gesteld dat na 2020 je mij niet meer zal zien op het podium. In 2020 is het voor mijn de laatste verkiezing. In 2025 yu no si mi moro. “Daarom ben ik bereid fosi mi gwe, fosiGadoteki mi, fosi mi tapunanga pensioen, dat Suriname samen met de bundeling weer op de goede rail moet komen” liet Somohardjo de goed opgekomen massa weten.

Het voorstel van de regering en de NDP om het kiesstelsel te wijzigen ter voorkoming van blokvorming past dan ook niet in het plan van de PL en gezinde partijen. Het is duidelijk wat het standpunt van PL, ABOP en NPS zullen zijn wanneer het wetsontwerp in stemming wordt gebracht in De Nationale Assemblee (DNA). De VHP draait nog om de hete brij heen.

UNITEDNEWS

 

 

Comments