BOUTERSE LOVEND OVER ZICHZELF

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

President Desi Bouterse heeft in OCER, het partijcentrum van zijn Nationale Democratische Partij (NDP), zichzelf gecomplimenteerd. Hij vroeg naar een applaus voor het terugbrengen van de wisselkoers van SRD 7,8 naar SRD 7,7 voor de Amerikaanse dollar.

Ook is de president ervan overtuigd dat hij in zijn eentje ruim 45 duizend mensen de straat op kan brengen mocht het komen tot een krachtmeting met oppositionele politieke partijen die voor 28 mei een manifestatie hebben gepland tegen het beleid van de regering.

Bouterse heeft maandag een besloten vergadering belegd met partijtoppers en kaderleden. Vorige bijeenkomsten van dit karakter waren in het verleden wel openbaar. De NDP-leiding zegt op een nader te bepalen moment de achterban en anderen te zullen informeren over de onderwerpen die besproken zijn.

Maandag heeft Bouterse een aantal doemscenario’s gepresenteerd waarbij het buitenland een dikke vinger in de pap heeft. Oppositiepartijen en andere actievoerende groepen in de samenleving zouden volgens de president en NDP-voorzitter hand- en spandiensten verlenen. ‘We zijn Moe’, Bond van Leraren (ALS) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben zich alvast gedistantieerd van de uitspraken van de president. Curtis Hofwijks, trekker van ‘We zijn Moe’ heeft in een eerder stadium uitgesproken tegen een buitenlandse greep op het bestuurlijke in Suriname. Hij is bereidt ook daartegen in actie te gaan.

“Wij hebben het buitenland niet nodig”, zei ALS/BVL-voorzitter Wilgo Valies op een dinsdag belegde persconferentie. Valies heeft het gevoel dat de president hetzelfde draaiboek van de ‘jaren 80’ hanteert waarbij buitenlandse machten de schuld krijgen voor veel misstanden die er in het land plaatsvonden.

UNITEDNEWS