BOUTERSE ONTHULT DUBBELE ROL PROCUREUR GENERAAL BIJ POGING 8 DECEMBER STRAFPROCES TE BEEINDIGEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|Procureur generaal Roy Baidjnath Panday

PARAMARIBO – Hoofdverdachte in het 8 december strafproces en president van Suriname, Desi Bouterse heeft dinsdag op een persconferentie een relaas gedaan waarbij procureur generaal Roy Baidjnath Panday een dubbele rol zou hebben gespeeld.

Dit zou zijn gebeurd in een poging van de regering om het strafproces vroegtijdig te beëindigen. Bouterse zei zonder de naam van de pg te noemen dat hij hem om advies heeft gevraagd hoe inderdaad het proces te stoppen. Het zou volgens Bouterse op advies van de procureur generaal zijn geweest om gebruik te maken van voorzieningen in de grondwet om het proces te stoppen. Toen Bouterse het advies zou hebben opgevolgd en een bevel uitvaardigde, dat op basis van artikel 148 hij het openbaar ministerie de opdracht gaf onmiddellijk het proces te stoppen, de pg daar geen uitvoering aan heeft gegeven. Bouterse heeft daarna het vertrouwen in de pg opgezegd, wat hij later weer introk.

Bouterse heeft zo zijn eigen zienswijze over het 8-december strafproces waarin hij als hoofdverdachte een strafeis tegen zich heeft moeten aanhoren van 20 jaar. De nu als president gekozen verdachte blijft er bij dat het om een politiek proces gaat waar niet het echte verhaal van 8 december 1982, maar halve waarheden en leugens de boventoon voeren. “Den man e drai den poku dan den dansi”, zei Bouterse op een laconieke manier. Volgens hem is het meer dan duidelijk, dat wat er ook gebeurd, zijn tegenstaanders, die hij een clubje noemde, hem willen straffen. Bouterse lacht er bij en schets zijn visie en denkwijze over het proces dat nu in een laatste fase is beland.

Bouterse zegt dat terwijl alles wordt gedaan en naar reden wordt gezocht om hem te veroordelen, de echte waarheid die er is en waar hij persoonlijk aan heft meegewerkt niet wordt geraadpleegd. Hij verwees naar verklaringen die hij eerder heeft afgelegd tegen voormalig procureur generaal Subhas Punwasi en die in een kluis bij de Surinaamsche Bank waren opgeslagen.

Bouterse zegt dat hij zelf al langer dan het proces nu duurt (23 jaar ) ervoor heeft gezorgd dat het 8 december strafproces op gang is gekomen en wel kort na de gebeurtenissen in december 1982. Bouterse verwees zonder Nederland bij naam te noemen naar het land die alle informatie heeft over wat zich inderdaad heeft afgespeeld voor tijdens en de moorden. “Dat land die de informatie heeft zegt, ik ga die informatie niet prijs geven, maar voor zestig jaar bewaren.

Bouterse zegt bijna te begrijpen dat politiek hij uit de weg geruimd moet worden, omdat hij zich door alles heen nog staande weet te houden. Zo noemde hij onder andere dat ondanks de politieke aanvallen hij achter elkaar twee verkiezingen grandioos heeft weten te winnen. Bouterse had geen goed woord over voor pater Toon te Dorsthorst die volgens hem als geestelijke openlijk bewust heel wat onwaarheden heeft verzonnen. Ook de intussen overleden kroongetuige Ruben Rozendaal, zou heel wat onwaarheden hebben verteld. “Di a man yeri tien yari a man kir en srefi” zei Bouterse. Op vragen van journalisten zei Bouterse dat hij na twee zware operaties zich nu helemaal klaar voelt om de politieke strijd aan te binden. Hij liet in het midden als hij zich bij de komende verkiezingen wederom kandidaat zal stellen voor een derde termijn als president van Suriname.

UNITEDNEWS

Comments