BOUTERSE SCHUIFT ONDERZOEK CARIFESTA EN NASCHOOLSE OPVANG VAN ZICH AF

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

President Desi Bouterse schuift onderzoek naar vermeende corruptieve handelingen in zijn vorige zittingstermijn van zich af.

Het gaat om vermeende gesjoemel met gelden voor de organisatie van Carifesta XI, die in 2013 in Suriname werd gehouden. Ook de Naschoolse Opvang (NSO), die meer had van een voedingsproject rammelt van alle kanten. In beide gevallen zijn er vernietigende rapporten geproduceerd die voldoende aanleiding produceren om een strafrechtelijk onderzoek op te starten. Op een dinsdag belegde persconferentie werden aan Bouterse vragen gesteld over de beloofde stappen die hij zou ondernemen om een klaarheid te brengen in de twee zaken. Het lijkt er weinig op dat de president daar nog veel zin in heeft.

Ook in De Nationale Assemblee (DNA) verklaarde Bouterse het Openbaar Ministerie (OM) te zullen inschakelen om de zaken tot de bodem te laten onderzoeken.

Tot op heden heeft de president daar geen werk van gemaakt en op de belegde persconferentie liet hij er geen twijfel over bestaan dat het aan derden ligt om eventuele corruptieve zaken achterna te gaan.

Hij verweet zelfs topambtenaren ervan zich onvoldoende in te zetten om onderzoek te doen.

Ook kaatst de president de bal naar het OM die het recht heeft om ambtshalve vervolgingsprocedures op te starten, maar er weinig van bakt. “Wanneer we mensen hebben die maar het minste onderzoeken kan ik daaraan ook niks aan doen. Ik kan 80.000 directeuren aanbrengen, maar als ze weigeren om die directeuren te vervolgen. Wat ons betref, wanneer er zaken verkeerd gaan hebben wij de plicht om dat te onderzoeken. Voor mij wat betref, is het geen probleem. Ik zou zo een rij van namen kunnen opsommen maar in plaats van dat ze worden aangesproken worden ze soms bevordert.”

UNITEDNEWS

 

Comments