BOUTERSE TEVREDEN EN TROTS OP PRESTATIES REGERING

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO PERSCONFERENTIE

President Bouterse is tevreden en trots op wat hij in twee regeerperioden samen met zijn regeerteams gedaan heeft voor Suriname.

De president die gisteren zijn eerste ontmoeting had met journalisten voor dit jaar zegt, “De hele wereld is vol lof over wat wij in Suriname hebben gedaan, over de manier waarop wij uit de crises zijn weten te komen”. Volgens de president zijn het slechts lokale oppositionele krachten en deels ook Nederland die een politiek voeren waarin alles wat ‘Bouterse’ betreft niet goed is. Het staatshoofd gaat daarom voorbij aan de oppositionele kritiek die maar niet ophoud. De manier waarop misbruik wordt gemaakt van sociale media om negativiteit in de samenleving te spuwen is volgens hem zelfs duivels te noemen. Als wapen feiten noemde Bouterse het terug brengen van de inflatie, het aanwakkeren productiesectoren en het hebben van een behoorlijke valuta reserve, goed voor vijf maanden. Hoewel de president toegeeft te hebben beloofd de wisselkoers van de US-dollar terug te brengen naar een aannemelijk niveau, zegt hij dat hoewel dat niet is gelukt, de regering zich met macro-economische maatregelen er alles aan heeft gedaan waardoor er nu sprake is van een stabiele wisselkoers.

Dat er nu een riante monetaire reserve is, is volgens Bouterse te danken aan de gestegen productiecijfers bij Staatsolie en New Mont.

Volgens hem heeft de regering er goed aan gedaan Staatsolie te redden van een zekere precaire situatie die haar ondergang zou betekenen. Met het nemen van een lening op de internationale markt is het staatsbedrijf nu in staat alle schulden af te lossen wat ook is gebeurd in het afgelopen jaar. “Het bedrijf draait nu goed en worden er winsten gemaakt”, zegt Bouterse. Volgens hem zijn er ondanks door critici anders wordt beweerd wel degelijk positieve productieactiviteiten in verschillende bedrijven. Die activiteiten hebben eveneens bijgedragen tot een stabiele wisselkoers omdat er minder valuta wordt uitbesteed.

Bouterse zegt dat het omlaag brengen van de wisselkoers niet zo gemakkelijk is als er om wordt gevraagd. Volgens hem is het te danken aan interne omstandigheden maar meer nog de internationale marktwerking en internationale crises dat de koers snel is gaan stijgen. Het staatshoofd zegt dat werken aan een lagere wisselkoers met veel meer gepaard gaat en dat instanties zoals de banken, de productiesectoren en cambio’s een belangrijke rol te vervullen hebben. Het voornemen voor een lagere wisselkoers is ook niet verlaten, maar zal het niet verder komen dan SRD 6.85 voor de US-dollar.

Zonder te zeggen als hij voor een derde regeerperiode gaat als president, zegt Bouterse na twee zware operaties nu helemaal fit te zijn en alle energie te hebben om de politieke arena aan te kunnen.

UNITEDNEWS

 

Comments