BOUTERSE VINDT ZOVEELSTE RESHUFFELING ‘EEN NOODZAAK’

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het kabinet van president Desi Bouterse is voor de zoveelste maal in de afgelopen 9 jaren aangevuld met nieuwe gezichten, terwijl anderen het veld hebben moeten ruimen.

Andre Misiekaba wordt uit het parlement gehaald als fractieleider van coalitiepartij NDP, terwijl de directeuren Vijay Chotkan en Sergio Akiemboto vanuit NV Luchthavenbeheer en staatsmijnbouwbedrijf Grassalco worden binnengehaald voor respectievelijk de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Openbare Werken Transport en Communicatie (OWTC). Verder komt er ook een ‘oud gezicht’ terug in de persoon van Rabin Parmessar die de scepter zal zwaaien op Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV).

Het staatshoofd is donderdag flink aan de tand gevoeld over zijn reshuffelingsbeleid. Journalisten brachten onder de aandacht van de president dat het onderhouden van tientallen ministers, die door betaald moeten worden ondanks zij hun termijn niet hebben uitgezeten, zwaar drukt op de staatskas. Ook zou de indruk ontstaan alsof het staatshoofd niet bij machte is om in één of twee keren een goed kabinet samen te stellen en niet in staat is zijn ministers zover te krijgen om te doen wat van hen verwacht wordt.

Volgens Bouterse heeft hij een andere benadering als het gaat om beleid. Nieuwe omstandigheden vereisen, naar zijn zeggen, ook een nieuwe aanpak. Dat is de dynamiek binnen de politiek; net als een voetbalwedstrijd.

“U moet begrijpen dat er strategische doelen zijn, maar er zijn ook tactische wegen om bij deze strategische doelen te komen. Zo moet je het zien. Als ik zeg het firmament is veranderd, dan betekent dit dat je aan moet passen”, zegt de president.

Als de omstandigheden zich aandienen, en ik moet dan reshuffelen, dan heb ik geen keus; dan moet ik die reshuffeling plegen.

“Als de wedstrijd een bepaalde weg opgaat, en je wil dan een verdedigende middenvelder vervangen met een aanvallende middenvelder, dan is dit een kwestie van inzicht van de leiding. In samenspraak met de captain worden de zaken gewijzigd”, aldus Bouterse.

UNITEDNEWS