BRUNSWIJK: “DE PRESIDENT TOONT ZWAKHEID”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|Ronnie Brunswijk (ABOP)

President Desi Bouterse toont zwakte door niet naar De Nationale Assemblee (DNA) te gaan om vooral brandende sociaal-maatschappelijke problemen in de samenleving te bespreken.

Tot deze conclusie komt oppositieleider Ronnie Brunswijk (ABOP). De parlementariër verwijst onder andere naar de speciale DNA-vergadering van dinsdag waarbij de regering werd geïnterpelleerd om tekst en uitleg te geven over ernstige problemen in de gezondheidssector.

Zowel president Bouterse als vicepresident Ashwin Adhin bleef weg van de vergadering die kamerbreed werd ondersteund. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid, coördinator van de regeringstafel in het parlement, deed wel de mededeling dat de vicepresident vanwege andere belangrijke verplichtingen de vergadering niet kon bijwonen, maar die vlieger gaat voor Brunswijk niet op. Hij is eerder geïnteresseerd in de afwezigheid van president Bouterse.

“De president toont zwakheid. Hij kan niet tegen discussie. Je moet hier het beleid dat je gaat uitvoeren komen vertellen. Je moet jouw beleid hier komen verdedigen, en niet bij een televisiestation of in OCER”, vindt de ABOP-voorzitter.

De ministers de min of meer te maken hebben met de gezondheidssector waren dinsdag wel present in het parlement om de zorgpunten van de volksvertegenwoordiging aan te horen en daarop te reageren, maar ook daarvan wil Brunswijk niets weten. Hij vraagt zich af wat voor signaal het hoogste gezag in het land denkt te geven door structureel afwezig te zijn in DNA. “Het parlement dealt niet met ministers, het parlement dealt met de president. De president is verantwoording schuldig aan het parlement, niemand anders. Mensen kunnen geen medicijnen betalen. Je kan geen medicijnen krijgen en dan komen we hier met een interpellatievoorstel waar het parlement heeft bepaald om te praten over de gezondheidszorg en alle problemen daarin, maar dan komt de president niet”, aldus Brunswijk over de structurele afwezigheid van president Desi Bouterse in De Nationale Assemblee.

UNITEDNEWS