BUSINESS SURINAME-INDONESIE MOET GAUW OP GANG KOMEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het wordt tijd dat Suriname meer aandacht besteedt aan de relatie met Indonesië.

Het land is een Aziatisch grootmacht en telt meer dan 237 miljoen inwoners. Vanwege de historische banden tussen de bevolking van Suriname en Indonesië is er veel ruimte voor handel en economische samenwerking, maar vanwege onduidelijke redenen is dit niet veel verder gekomen dan de komst van contractarbeiders naar Suriname meer dan 100 jaren geleden. Indonesië en Suriname zijn beiden voormalige koloniën van Nederland, maar onderling is er bitter aan interactie tussen hen gekomen zoals dat is bij bijvoorbeeld de koloniën van Groot Brittannië. De Caricom is zelfs ontstaan uit voormalige koloniën van Groot Brittannië in het Caribisch Gebied. Suriname en Indonesië denken nu eindelijk de koe bij de horens te vaten en nauwer met elkaar samen te werken. 

Minister Yldiz Pollack-Beighle had afgelopen week een bilateraal onderhoud met haar collegaminister van Buitenlandse Zaken van Indonesië, Retno L. P. Marsudi. Dit onderhoud vond plaats in het kader van het 11deBali Democracy Forum dat op 6 december in Bali werd gehouden.

De bilaterale meeting vond plaats tegen de achtergrond van de recent in Paramaribo gehouden Gemengde Commissie vergadering. De versteviging en verdere uitdieping van de relatie tussen beide landen is benadrukt, met name op de gebieden van politieke, technische en economische samenwerking. Er zal verdere sectorale diepgang worden gegeven aan handel, landbouw, veeteelt, visserij, toerisme, infrastructuur, transport, bankwezen en mogelijkheden voor buitenlandse investeringen.

Indonesië wil ook helpen met het opzetten van het Suriname Diplomaten Instituut (SDI). In dat kader hebben de ministers van Buitenlandse Zaken een intentieverklaring getekend. Dit zal moeten leiden naar het verder versterken van de partnerschappen tussen beide landen, het uitbreiden van duurzame samenwerking op het gebied van diplomatie en internationale relaties en ter bevordering van de educatie en trainingen.

De beide ministers van Buitenlandse Zaken zijn ook overeengekomen dat de ondertekening van de overeenkomst, met betrekking tot de algehele visum afschaffing spoedig moet plaatsvinden.

Suriname en Indonesië zijn het eens dat het wegnemen van deze barrière de connectiviteit, toerisme en de economische ontwikkeling van beide landen, positief zal bevorderen.

UNITEDNEWS

 

 

 

Comments