COLUMN: LUCHTKASTELEN BOUWEN MAG, MAAR ERIN WONEN IS NIET ZO VERSTANDIG

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

 

Tje poti. Dat denk ik altijd als weer eens zo een gevolg van de intellectuele wet van Archimedes oftewel een politiek figuur zich uitlaat over productie. Trainingkje hier, trainingkje daar, hulpje van organisatie Aaa Bee Cee, landje X Y Z, en ja hoor: ons land is omgetoverd tot productie beest. Goed bedoeld al die initiatieven, dat wel. Maar of het tot het gewenste doel zal leiden? Grotere kans dat we (noem eens wat) een geïntegreerde aluminiumindustrie in het Westen des Lands op korte termijn hebben.

Maar of wij met al dat getrain en geadviseer het niveau halen van onze westerburen? In onze dromen wel. “Luchtkastelen bouwen mag, maar erin wonen is niet zo verstandig” zei Henry E vaker. Productie is een poging om de natuur naar onze hand te zetten. Om te kunnen produceren is er dus als eerste kennis over de natuur nodig. En om de natuur naar wens te manipuleren moet je kunnen rekenen aan de natuur. Dat betekend dus haar wetmatigheden kennen en de regeltjes om te kunnen rekenen met die wetmatigheden. Daarvoor is de basis natuurkunde en wiskunde. En afhankelijk van wat er geproduceerd moet worden, is ook wat biologie en geologie nodig. Scheikunde ook, al is dat meer een soort van natuurkunde voor gevorderden.

Vanwege ons onderwijssysteem worden dit soort van onderwerpen als “zwaar” ervaren. Mensen die hebben geleerd om de natuur naar onze hand te zetten ter algemeen nut, noemen we ingenieurs en dokters. Dat soort mensen worden ook als intellectuele zwaargewichten beschouwd. Daarboven waar het licht is maar het licht de duisternis nog niet heeft verdreven, denken ze dat je productie kennis en vaardigheden “eventjes kan kopen of inhuren”. Daarom doet het er niet toe dat vak ministeries, staatsbedrijven en instituten geleid worden door mensen die de klok hebben horen luiden maar geen idee hebben waar dat klokkengelui vandaan komt.  Grotere onzin bestaat er bijna niet. Hoe moet je zonder gedegen kennis over iets oordelen of iemand anders wel de juiste vorm van die kennis heeft? Willen we überhaupt beginnen te denken over productie dan moeten wij er in de eerste plaats voor zorgen dat wij dat kunnen. Een onontbeerlijke stap daarin is om die vak ministeries, staatsbedrijven en instituten eindelijk eens een keer te laten leiden door mensen die daar ook leiding kunnen geven. Dat kan enkel en alleen als zo iemand niet alleen de juiste scholing heeft gehad, maar ook heeft laten zien dat hij of zij de opgedane kennis heeft aangevuld met kundigheid.

Dat vinden wij heel normaal en logisch als we naar de dokter gaan. En als wij dat niet doen? Geen bauxietindustrie meer omdat wij eens een minister hadden die zijn populariteit onder het stemvee gebruikte als leidraad bij onderhandelingen over het verder bestaan van een industrie die al jarenlang aan een zijde draadje hing. Of een staatsmijnbouwbedrijf dat eens bijna de eerste industriële goudmijn in Suriname had geopend en dankzij dat pionierend werk een deel van ons aller geld mag houden. En met dat geld in plaats van de mijnbouwsector te vergroten deze kleiner maakt. Want waarom zou je als staatsbedrijf steenslag produceren met gemeenschapsgeld als dat al door meer dan genoeg particulieren gebeurt? Particulieren die zelf hebben geïnvesteerd en al jarenlang probeerden om te exporteren, maar vanwege een ondiepe rivier dit nooit konden doen en omdat de internationale concurrentie toch iets groter is dan gedacht. En die dankzij geld waarmee (noem nog eens wat) naar goud gezocht kon worden om dan eindelijk toch eens die eigen goudindustrie te hebben, nu vrijwel allemaal hun investering kwijt zijn. Dan bouwen wij een peperdure olieraffinaderij terwijl de olieprijs op instorten staat en de olievoorraden bijna op zijn. Over productie praten en roepen is makkelijk. En dat praten en roepen is eigenlijk toch ook produceren? Jazeker, van gebakken lucht! Maar dat is het favoriete nationale gerecht te oordelen naar onze politieke keuze opties, dus maakt u zich geen zorgen. Wees gerust, over zes maanden komt alles terecht.

 

Columnist: Rogier I. Cameron