CONSUMENTENBESCHERMING NAAR HOGER NIVEAU GETILD

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|Coza-hoofd Danielle Sumter

Binnen de economische bedrijvigheid staat niet alleen het belang van producenten, handelaren en dienstensector centraal, maar de klantvriendelijkheid en recht op bescherming wegen even zwaar.

Dit is de achterliggende gedachte om begin volgend jaar een gezamenlijke verklaring te ondertekenen, waarbij verschillende stakeholders die te maken hebben met consumentenbescherming zich aan een aantal afspraken committeren. Die zijn allemaal vertegenwoordigd in het Consumentenplatform. Het Ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HIT) heeft de intentieverklaring geformuleerd en zal via de afdeling Consumentenzaken (Coza) ook betrokken zijn bij de naleving van de afspraken.

Enkele stakeholders die in januari 2018 de intentieverklaring zullen ondertekenen zijn handelsbanken, nutsbedrijven, consumentenorganisatie, bestuursdiensten en andere overheidsinstanties. “Er zijn tal van strategieën die we hebben vastgesteld met betrekking tot Consumentenzaken. Eén van deze is dat de bescherming van de consument gekoppeld zal worden aan het feit dat de consument rechten en plichten heeft. Dit gaat gebeuren in samenwerking met de consumentenorganisaties”, zegt Coza-hoofd Danielle Sumter.

Het naleven van rechten en plichten zal mogelijk moeten zijn zonder dat de economische activiteiten daar last van ondervindt. Juist daarom de behoefte om gezamenlijk enkele afspraken te maken zodat er een kader is om mee te werken.

De intentieverklaring is reeds geconcipieerd door Coza. In aanloop naar januari mogen de stakeholders deze van commentaar voorzien waarna een finaal document wordt geschreven en aangenomen. “Ik zal een voorbeeld nemen van de commissariaten. Ik kan me voorstellen dat u vaak genoeg in het veld bent met het BOG en de ECD. Dan komt het voor dat jullie iets zien dat plaatsvindt op de markt, maar dat er niet genoeg wetgeving daartegen aanwezig is. Daarvoor zijn wij dus eigenlijk hier; om ervoor te zorgen dat we met alle organisaties en alle stakeholders die daarmee te maken hebben van gedachten wisselen”, zegt Sumter op een informatie bijeenkomst met de stakeholders waarbij de geconcipieerde intentieverklaring met hen werd besproken.

UNITEDNEWS

Comments