CROWDFUNDING GEWELDIG ALTERNATIEF VOOR HET SURINAAMS MKB

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Vincent Marshall

Wat hebben Suriname, internet, economie en crowdfunding met elkaar te gemeen? Heel veel volgens Vincent Marshall, oprichter van het online crowdfunding platform www.forbetterresult.com. Crowdfunding is voor Suriname nog een relatief nieuw begrip maar het kan volgens Marshall, mits goed aangepakt, de economie van het land op gang helpen brengen.

Crowdfunding is een online platform gericht op het werven van kapitaal bij een groep nationale en internationale investeerders voor de financiering van een project. Maar, Marshall is zich ervan bewust dat deze manier van investeren in Suriname anders aangepakt moet worden dan in Nederland.

Nederland

Marshall weet dat het alleen in de eerste helft van 2016 al, 86 miljoen euro is opgehaald middels crowdfunding. Daarmee groeit crowdfunding in Nederland opnieuw. Hij gaat een stapje verder en noemt concrete cijfers: “In totaal werden afgelopen halfjaar meer dan 2.700 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Meer dan 700 ondernemingen haalden gemiddeld succesvol 94.000 euro op. Voor creatieve projecten, zoals films, muziek en theater, bedraagt het totaal opgehaalde bedrag 8,9 miljoen euro met een gemiddeld bedrag per project van 16.000 euro. Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, is het totaal opgehaalde bedrag 8,1 miljoen euro en bedraagt het gemiddelde bedrag per project 6.400 euro. Middels consumenten leningen, zoals voor een auto, opleiding of verhuizing, is afgelopen halfjaar 1,7 miljoen euro gecrowdfund met een gemiddelde van 10.000 euro per crowdfunding campagne.

Suriname

Voor Suriname heeft hij grootse plannen. De economische malaise ziet hij niet als obstakel. Sterker nog, hij is het pertinent oneens met doem denkers die van mening zijn dat zaken doen in Suriname beroert is omdat de economie gebonden is aan IMF regels. “Wij zoeken geen investeerders die gaan investeren in de regering van Suriname. Integendeel zoeken wij investeerders, business mensen die op zoek zijn naar kwaliteits producten en diensten van bedrijven in Suriname en de regio die relatief goedkope arbeiders hebben om te produceren. Dit soort bedrijven staan vaak open voor ervaren begeleiding zodat de potentiele investeerder zelf betrokken raakt bij de ondernemingen en erbij gebaat is om de onderneming succesvol te laten draaien middels zijn business ervaringen. Wij zeggen daarom ook dat de investeerder gelijk jou ambassadeur van jou bedrijf wordt,” meent Marshall.

Hij benadrukt echter dat crowdfunding geen ‘gratis’ geld is maar dat het meer oplevert dan alleen geld. “De pr en marketing exposure en de fans die een investeerder aan zich bindt met een crowdfunding campagne zijn onbetaalbaar en zeggen veel over toekomstig succes. Daarnaast kunnen de financieringskosten natuurlijk opgevoerd worden als kosten op de begroting waardoor de haalbaarheid van het benodigde budget volledig afhankelijk is van het succes van de crowdfunding campagne”.

Crowdfunding

Via het online platform van Marshall kunnen ondernemers een campagne starten. “De ondernemer krijgt een eigen pagina op onze website. Daarnaast geven we persoonlijk advies over de campagne en  hoe het eigen netwerk geactiveerd kan worden”. Bij For Better Result is transparantie een voorwaarde. Ondernemers en investeerders die transparantie aan de dag leggen en met het bedrijf in zee willen gaan krijgen de nodige zekerheid. Ingediende plannen worden nauwkeurig getoetst en beoordeeld door financiële experts. “Als een aanvraag op onze website vermeld staat, dan heeft het de beoordeling doorstaan. Wij streven er naar om naast onze verantwoordelijkheid voor het stimuleren van de economie, ook aan het maatschappelijk en sociaal vraagstuk een bijdrage te leveren. Zo kunnen stichtingen zich via ons online platform aanmelden om projecten aan te bieden waar er voor gedoneerd kan worden. Wij gaan hiervoor een samenwerking aan met het grootste online platvorm Pifworld in Nederland die wereldwijd sociale projecten via de crowd gefinancierd krijgen. De wereld wordt geconfronteerd met mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, vervuiling en overbevolking. Maar tegelijkertijd verschaft het internet ons de mogelijkheid om samen te werken op een manier alsnog nimmer gezien. Samen met anderen kunnen we een betere omgeving creeren,” aldus Marshall.

www.forbetterresult.com

ADVERTORIAL

 

 

 

Comments