CUBANEN SHOPPEN GRAAG IN SURINAME

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname wordt steeds aantrekkelijker voor reizigers uit Cuba.

Het gaat vooral om groepen die naar Suriname komen om inkopen te doen. Sommige handelsondernemingen hebben hun bedrijfsvoetring zelfs afgestemd op de bezoekers uit Cuba. Volgens Andrew Muller, beleidsadviseur op de Johan Adolf Pengel Luchthaven (JAP) komen er maandelijks 500 tot 600 Cubanen naar Suriname en de verwachting is dat de komende jaren dit aantal alsmaar zal toenemen. “Fly Allways onderhoudt ongeveer vier vluchten per week waarbij steeds 80 tot 120 mensen naar Suriname komen”, legt Muller uit.

Binnen de top van NV Luchthavenbeheer is geconstateerd dat er nog heel wat braakliggend terrein is om de passagiersstroom uit Cuba te verhogen. De handelsondernemingen Kirpalani en Times Mall zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze warenhuizen spelen in op de behoefte van de Cubaanse bezoekers om er te shoppen.

Guyana ligt dichterbij Cuba, maar toch wordt voor Suriname gekozen.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat een aantal factoren daarvoor ten grondslag ligt. Vijay Chotkan, directeur van NV Luchthavenbeheer, legt uit dat Guyana het qua veiligheid en inkoopprijs van de meeste goederen het moet afleggen tegen Suriname. “Het blijkt dat onze criminaliteit veel lager is dan in Guyana. Ik zeg niet dat zich hier geen zaken voordoen, maar het is veiliger hier dan in Guyana. Ten tweede zijn we goedkoper als het gaat om specifieke zaken die de Cubaan graag wil meenemen naar zijn land en ze krijgen een full flex service vanaf Cuba tot naar Suriname, maar ook terug naar Cuba wordt er een volledige service gegeven. In dit geval door Fly All Ways, want Fly All Ways heeft rechten verkregen om de vluchten naar Cuba te onderhouden. We zien dat ze goede business doen in die zin dat ze de Cubanen naar Suriname brengen om hier inkopen te doen, te kunnen verblijven en te kunnen eten”, aldus Chotkan in gesprek met UnitedNews.sr.

UNITEDNEWS