DERDE BLOK SOMOHARJO MOET DICTATUUR VAN DE MEERDERHEID VOORKOMEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het is niet verantwoord om de meerderheid van het aantal zetels in De Nationale Assemblee (DNA) aan één politieke partij toe te vertrouwen.

Dit is volgens oppositiepartij Pertjajah Luhur (PL) een voedingsbodem voor dictatuur van de meerderheid waarbij een kabinet ongestoord wanbeleid kan voeren dankzij de overhand in het parlement. Vandaar dat de PL het initiatief neemt om het ‘Derde Blok’ op te zetten.

Het Derde Blok gaat voor minimaal 10 zetels in DNA en mikt op het verkrijgen van regeerverantwoordelijkheid bij de verkiezingen van 2020. Volgens PL-voorzitter Paul Somohardjo is het Derde Blok een alternatief voor de kiezers en zal bestaan uit alle andere politieke partijen die met de PL in zee willen. De NDP en de VHP moeten volgens Somohardjo het ‘Eerste Blok’ en ‘Tweede Blok’ voorstellen.

Bij verkrijgen van regeerverantwoordelijkheid zal het Derde Blok strak letten op het beleid van de regering en “op de rem trappen” als er mismanagement en dictatuur opgemerkt wordt. “Wij hebben kunnen constateren dat wanneer het volk één partij volle mandaat geeft, het mis gaat. Het is bewezen bij de NDP. Toen de NDP met ons was, hadden wij een rem en konden wij de richting bepalen en controle uitoefenen. De NDP durfde die gekheid niet te maken”, zegt Somohardjo.

Hij verwijst naar onder andere het leningenplafond dat overschreden is. Dankzij de 26 zetels van de NDP kreeg de regering toestemming om meer, dan wettelijk voorgeschreven, te mogen lenen middels gelegenheidswetgeving. “Het plafond is al gepasseerd. Het parlement gaf toestemming. Wie is het parlement? Dat zijn de leden van de NDP; die 26 zetels. Al komen wij met de motie, het wordt weggestemd. Je wordt weggehoond”, zegt Somohardjo.

Dit is naar zijn inziens een dictatoriaal besluit geweest waartegen er geen weerstand geboden kan worden, omdat het electoraat de NDP in een te riante positie plaatste om wanbeleid te voeren. Vandaar dat het Derde Blok noodzakelijk is.

“Dus er moet een controlemechanisme zijn. Er moet richting gegeven worden. Met één partij krijg je dictatuur. Dat is nu gebeurd.”

Een samenwerking met een NDP-geleide regering is alvast niet op het verlanglijstje van de PL. Het Derde Blok zal daarvoor ook niet te vinden zijn. Het controlemechanisme zal dus voor het ‘Tweede Blok’, de VHP, een stok achter de deur moeten betekenen.

UNITEDNEWS

Comments