DIASPORAGEMEENSCHAP WIL OOK VERDIENEN AAN RIJKDOMMEN SURINAAMS BINNENLAND

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Bloedverwantschap zorgt voor veel tegenstellingen in het binnenland als het om de natuurlijke hulpbronnen horende bij de tribale rechten.

Leden van stammen hebben het recht om in hun woon- en leefgebied economische activiteiten te ontplooien. Dit geldt ook voor bloedverwanten die intussen niet meer in het gebied wonen. Het vraagstuk zorgt volgens minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) veelal voor heftige discussies in de dorpen. “Mensen met, laat mij zeggen, een andere opvoeding komen nu naar binnen. Bijvoorbeeld een neef die misschien al twintig jaren woont in Amerika. Maar nu is er plotseling hout te exploiteren, dus Amerikaanse dollars. Die man komt zich aanbieden en hij komt natuurlijk met zijn approach”, zegt minister Dikan.

Vanwege de bloedlijnen kan zo’n persoon, in dit specifiek geval, niet beschouwd worden als buitenstander of vreemdeling maar als een rechtmatige mede-eigenaar van de tribale rechten. Dit kan soms voor wat wrevel zorgen binnen de dorpsgemeenschappen. Komt nog bij kijken dat de mensen met een andere, veelal westerse, benadering op de proppen komen. “En de Surinamer die denkt van: je was weggegaan. Jij denkt dat je alles kent omdat je in Europa of Amerika hebt gewoond. Die andere uit Amerika denkt: ik heb twintig jaar in Amerika gewoond, san yu sabi?.”

Dit zijn volgens minister Dikan vraagstukken die ook op het bord van zijn ministerie worden gelegd. Die verdienen de nodige aandacht omdat zij stremmend werken op de ontwikkeling van de desbetreffende dorpsgemeenschappen. “Want zonder inhoudelijk in te gaan op de discussie over hout hebben ze al een probleem met elkaar”, stelt de minister.

Uitzichtloos is de situatie echter niet omdat het, met wat interventie, veelal wel lukt om alle plooien glad te strijken. “Je moet nagaan dat om die shift te maken het niet zo makkelijk is om van de tweede naar de derde versnelling te gaan, maar we zien dat die ombuiging toch wel op gang begint te komen.”

UNITEDNEWS

 

Comments