DOELTREFFEND RECHTSHULPVERDRAG SURINAME-FRANKRIJK IN DE MAAK

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Gendarmes on a riverborne mission to track down illegal gold prospectors … AFP/Archives – Jody Amiet

Suriname en Frankrijk hebben een rechtshulpverdrag in de maak. De voorbereiding van de samenwerking zou reeds in vergevorderd stadium zijn en regardeert de grensoverschrijdende criminaliteit tussen Suriname en Frans-Guyana.

Frankrijk is vooral niet te spreken over de grote hoeveelheden cocaïne die Europa binnenkomt via haar overzeese gebied in Zuid-Amerika. Het land staat niet te springen om bij zusterlanden in de Europese Unie (EU) het imago te krijgen van drugpoort tot Europa. De cocaïne komt, volgens de autoriteiten in Parijs, over de grens met Suriname terecht in Frans-Guyana.

Ook vinden er in Frans-Guyana regelmatig criminele handelingen plaats waartegen er niet opgetreden kan worden omdat de bandieten de oversteek naar Suriname maken. Er is geen formeel rechtshulpverdrag tussen beide landen en lukt het de criminelen dus tot op heden om uit de handen van de Franse autoriteiten te blijven.  

Antoine Joly, de ambassadeur van Frankrijk in Paramaribo, vervult een centrale rol in de onderhandelingen om te komen tot het rechtshulpverdrag. “Beide landen staan inderdaad op het punt om een overeenkomst te tekenen”, bevestigd Arnal. Volgens de openbare aanklager ligt de tekst sinds 2015 klaar liggen. Die is intussen aangepast naar de tijd en vertaald in zowel het Frans als het Nederlands.

In het document is niet alleen de uitlevering van verdachten, getuigen en deskundigen opgenomen, maar ook bewijsmateriaal zoals wapens, voorwerpen en documenten. Het plegen van telefoonaftappingen, huiszoekingen en ter beschikkingstelling van in beslag genomen spullen over de grens tot zelfs persoonlijke gegeven van staatsburgers zoals strafdossiers en uittreksels.

“Op dit moment kunnen we altijd hulp vragen aan onze Surinaamse collega’s, maar er is geen juridisch kader”, zegt Arnal.  Het rechtshulpverdrag komt na het grensverdrag dat twee weken geleden is geratificeerd in De Nationale Assemblee (DNA).

UNITEDNEWS

 

 

Comments