DRONES IN SURINAME

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Drones, een zegen of een vloek?

Met een op afstand bestuurbaar onbemand vliegtuig onbegaanbare gebieden in kaart brengen, medicijnen afleveren of illegale goudwinning aanpakken. Dit zijn een aantal functionaliteiten waarmee drones onze samenleving van dienst kunnen zijn. Toch kan de komst van drones niet alleen maar worden toegejuicht.

Nu de drones toegankelijk zijn voor consumenten en bedrijven neemt de populariteit ervan toe. Zaken als privacy schending, dreiging van terrorisme, kwaadwillende gebruikers en veiligheid van het luchtruim dwingen overheden tot het formuleren van wet- en regelgeving. Ook in Suriname is de roep hierom onlangs in De Ware Tijd geuit door Brian de Souza, directeur van de Autoriteit voor de veiligheid van de Burgerlichtvaart (Casas). Zijn zorg ging voornamelijk uit naar de vliegveiligheid.

De keuzes die landen hierover maken kunnen behoorlijk verschillen. Overheden, voornamelijk de defensieafdelingen, maken al langer gebruik van drones onder andere bij het zoeken naar slachtoffers in afgelegen gebieden. Ook worden er drones ingezet voor het plegen van luchtaanvallen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) heeft de regels van het commercieel gebruik van drones onlangs nog versoepeld. Dit niet zonder een aantal voorwaarden te stellen. Zo worden gebruikers geacht een vergunning aan te vragen en een vliegbewijs te halen.

In Thailand en Marokko is het gebruik van drones verboden. Wie toch probeert en drone Marokko binnen te krijgen riskeert een gevangenisstraf. In Nederland, Duistland en België is het commercieel gebruik, dit betekent dat de vlieger ervoor betaald wordt, alleen met een ontheffing toegestaan. Het privégebruik is gebonden aan duidelijke richtlijnen over de hoogte, het gebied en het tijdstip waarop gevlogen mag worden.

Voor een dunbevolkt land als Suriname lijkt de uitdaging te zijn de juiste condities te scheppen waarin zowel de functionaliteiten als bedreigingen worden afgewogen. Wie in Suriname een drone wil gebruiken kan zich richten tot het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme voor het aanvragen van een ontheffing.

Comments