EUROPESE UNIE ZONDER FRANKRIJK ONMOGELIJK

Met de verkiezingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk staat het voortbestaan van de Europese Unie op het spel. Vooral de verkiezingsuitslag van Frankrijk zal van cruciaal belang zijn voor de toekomst van de Europese Unie. Duits Minister van Financiën Wolfgang Schäuble vreest dat een overwinning van Le Pen wellicht het einde van de EU betekent en roept op tot voorzichtigheid.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble benadrukt dat de relatie tussen Frankrijk en Duitsland van immens belang zijn voor de instandhouding van de Europese Unie. De relatie tussen beide landen is de basis van het grootschalige project dat nu toch al 60 jaar achter de rug heeft.

Schäuble zei tijdens een persconferentie dat de Europese Unie een sterk Frankrijk nodig heeft, Duitsland alleen kan niet garanderen dat de unie probleemloos kan blijven functioneren. Dat scenario lijkt steeds dichterbij te komen sinds de opmars van het anti-EU sentiment nu de verkiezingen naderen.

Volgens peilingen maakt de rechtse presidentskandidate Marine Le Pen, die van plan is om uit de Europese Unie te treden, een relatief grote kans om de 1e verkiezingsronde te winnen. De tweede ronde lijkt wat moeilijker voor Le Pen, daar zal ze waarschijnlijk de duimen moeten leggen voor de neutrale presidentskandidaat Emmanuel Macron.

Op zich een betere keuze volgens Schäuble, hoewel over Macron niet veel bekend is. Als de bevolking voor hem kiest, kiezen ze eigenlijk tegen het ‘establishment’ in de hoop op een andere wending. Schäuble liet alvast weten erop te vertrouwen dat de Franse bevolking de juiste keuze zal maken.

Gewezen eurocommissaris Karel De Gucht deelt deze mening, hij waarschuwt Frankrijk voor een rampzalige afloop indien Marine Le Pen verkozen wordt tot president. Los van de uittreding uit de Europese Unie, zal het land volgens hem snel failliet gaat door de herinvoering van de Franse frank.

De overheidsschuld van Frankrijk behoort tot één van de hoogte in heel Europa, net zoals die van België. Een uitstap uit de monetaire unie is het equivalent van financiële zelfmoord, de eigen munt kan nooit sterk genoeg zijn om de schuldenberg financierbaar te houden.

Bronnen|Stijn Peusens CNBC, De Morgen

Facebook Comments Box