FACEBOOK VERWIJDERD 20.000 NEP PROFIELEN IN SURINAME

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Facebook, het grootste sociale media platform ter wereld, is in de ban van nepprofielen.

Het gaat veelal om fictieve namen, maar ook om mensen die zich voordoen als anderen. Het laatste is een strafbaar feit en kan een gevangenisstraf opleveren. In de eerste drie maanden van 2019 heeft Facebook wereldwijd 2,2 miljard nepprofielen verwijderd. in Suriname ging het om 20.000 pagina’s.

Veel van deze valse profielen worden gebruikt om politieke antipropaganda te voeren, anderen te belagen, seksueel molest en oplichterij. De verwachting is dat, in aanloop naar de verkiezingen van 2020, het aantal valse profielen zal toenemen aangezien Facebook zich als platform bij uitstek leent om relatief goedkoop campagne te voeren.

De directie van Facebook maakt zich ernstig zorgen om het stijgend aantal valse profielen. Nog nooit eerder zijn er zoveel nep accounts aangemaakt. In het laatste kwartaal van 2018 zijn er 1,2 miljard valse profielen verwijderd. Nog geen drie maanden later moesten er een miljard meer offline worden gehaald en is het onduidelijk hoeveel valse profielen er nog actief zijn op dit moment.

UNITEDNEWS