FAST FERRY ABC EILANDEN ALLEEN MAAR HOOFDPIJN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De veerverbinding tussen Aruba, Bonaire en Curaçao, die sinds vorig jaar had moeten starten, blijkt alleen maar kopzorgen met zich mee te brengen, zo meldt de nieuwssite Caribischnetwerk.ntr.nl.

Het ambitieuze project, waarbij reizen tussen de eilanden voor de helft van de huidige vliegticketprijzen mogelijk zou worden gemaakt, had in eerste instantie buitengewoon goede vooruitzichten. Zo zou de veerverbinding tussen de eilanden een aantal economische voordelen met zich mee kunnen brengen waaronder besparing op (de momenteel dure) import- en exportproducten, verhoogd personenvervoer, toerisme en het vergroten van shoppingsmogelijkheden. Ook het reisschema en de reistijd zouden gunstig zijn: twee keer per dag in tweeëneenhalf uur van Aruba naar Curaçao en vandaaruit in anderhalf uur naar Bonaire.

Echter kleven er een aantal lastige knelpunten aan de Fast Ferry, zoals de veerverbinding tussen de eilanden genoemd wordt. Zo is er nog geen sprake van een economische zone tussen de eilanden en is de ligging van de verschillende havens niet gunstig. De haven van de raffinaderij in San Nicolas op Aruba bijvoorbeeld, zou ideaal zijn maar omdat die nog niet beschikbaar is, is de meest voor de hand liggende optie de haven van Oranjestad. Maar daardoor zou de reistijd 20 minuten langer zijn met als gevolg dat het voorgenomen reisschema van twee keer per dag van Aruba via Curaçao naar Bonaire niet mogelijk zou zijn.

Bonaire heeft niet eens een geschikte haven en daar zou er een nieuwe drijvende haven moeten worden gebouwd.

Verder is Aruba bang voor het verliezen van toeristen; die zouden immers makkelijker de andere eilanden kunnen bezoeken. Ook wordt gevreesd voor een toename in de stroom van criminelen en illegalen.

Tenslotte is het vinden van een geschikte ferry ook een uitdaging. De productie van dergelijke vaartuigen is door de crisis flink teruggelopen terwijl de vraag is gegroeid. Bovendien zijn slechts weinig fast-ferries geschikt om in deze regio de wateren te bevaren, aldus caribischnetwerk.ntr.nl.

UNITEDTRAVEL| MARTIN PANDAY

 

 

Comments