“FINANCIEN EN CENTRALE BANK NOG STEEDS TEGEN MONETAIRE FINANCIERING”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De regering ontkent dat er pogingen worden ondernomen om monetaire financiering in de hand te werken.

Volgens hardnekkige geruchten uit de financiële sector tracht de regering eenzijdig de intentieverklaring die het Ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in 2016 hebben getekend eenzijdig op te zeggen. Volgens Arbeidsminister Soewarto Moestadja, coördinator van de regeringstafel in De Nationale Assemblee (DNA), gaat het om ruis die de samenleving wordt ingestuurd.

Het is VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi die gewag maakte van deze zaak.

“Het gaat erom dat die MOU door de regering eenzijdig ongedaan gemaakt is. We willen van de regering weten of die MOU nog steeds bestaat of klopt de informatie dat de regering die MOU beëindigd heeft, want dat gaat de weg openen voor monetaire financiering”, waren de vragen die Santokhi stelde in het parlement.

Zoals minister Moestadja het ziet, is er geen reden voor de regering om die intentieverklaring op te zeggen. Hetzelfde geldt voor de geluiden als zou de regering de totale leiding bij de CBvS willen vervangen inclusief governor Glenn Gersie. Dit om een nieuw team daar te plaatsen dat ‘specifieke’ taken zal moeten uitvoeren met de staatsmiddelen. Volgens Moestadja is daar niets van waar. “ We gaan in een ander stadium daarop in, nadat we hebben onderzocht waar de bron van de informatie ligt. Ik denk dat we in dit verband ook de kwestie van MOU tussen de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank moeten interpreteren.”

UNITEDNEWS