GEEN VERHOGING PRIJS TOERISTENKAART NEDERLAND EN FRANS GUYANA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De prijsverhoging van een toeristenkaart van EUR 20 naar 90 ofwel USD 100, geldt niet voor de landen Frans Guyana en Nederland. De verhoging die per 1 maart is ingegaan zal, ondanks felle kritiek vanuit de samenleving, de diaspora gemeenschap en het parlement, niet worden teruggedraaid. Minister Andy Rusland van Transport Communicatie en Toerisme (TCT), die deze mededeling dinsdag in het parlement deed, zegt dat de prijsverhoging voor andere landen geldt. De verhoging zal in twee weken worden geëvalueerd.

Vice-president Ashwin Adhin bevestigt dat de prijsverhoging voorlopig niet zal worden teruggedraaid en dat na de evaluatie een definitieve prijs zal worden vastgesteld. Personen die vallen onder de zogenaamde ‘personen van Surinaamse afkomst (PSA)’ wordt geadviseerd normaal voor die status te opteren, vanwege de vele voordelen die het voor hen oplevert en zij geen toeristenkaart hoeven te kopen. Vanuit Nederland komen per jaar ruim 100.000 personen Suriname binnen waarvan ruim 80 procent in aanmerking zou kunnen komen voor die status. Uit Frans Guyana bedraagt het aantal bezoekers naar Suriname ruim 40.000, waarvan 40 procent ook zou kunnen opteren voor die status.

Binnen de toerisme sector wordt aangedrongen dat er veel meer gedaan wordt aan het toerismebeleid . De visaregeling die geld t voor met name Nederland en Frans Guyana, en de rompslomp die daarmee gepaard gaat met het aanvragen van een visa naar Suriname, worden gezien als grootste bottleneck. Tijdens een landenscan, die gemaakt is door het bedrijfsleven en de organisatie Verantwoord Maatschappelijk Ondernemen ( Nederland – Suriname, is gebleken dat het toerisme beleid geen prioriteit geniet van de Surinaamse overheid. Dit terwijl de sector de potentie heeft om uit te groeien tot een van de grootste inkomstenbronnen in de Surinaamse economie.

WILFRED LEEUWIN

Comments