GETROUW BETREURT IMAGOSCHADE KPA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie

Het is ongekend dat zeker 15 penitentiaire ambtenaren in verzekering worden gesteld voor één misdrijf en wel de dood van een gedetineerde.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (Juspol) zegt het incident, dat zich in Nickerie voltrok, te betreuren, maar vraagt toch voor de nodige nuchterheid naar het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA). Het imago is geschaad en moet opgepoetst worden, maar feit is dat de meeste KPA-leden hun werk naar behoren doen. Daar vraagt de bewindsman aandacht voor. “Het gaat om zeker 400 tot 500 PA’s die er nog zijn. Elk huis heeft zijn kruis; Elk gezin heeft zijn ondeugdelijkheden”, benadrukt de minister.

De nabestaanden van de overleden gedetineerde, zijn ook niet aan hun lot overgelaten. De leiding van het KPA heeft intussen contact met hen gelegd en de verontschuldigingen aangeboden. De zaak wordt volgens de minister tot de bodem onderzocht en dat is ook medegedeeld aan de familie. Over het onderzoek kan hij op dit moment niet veel zeggen aangezien het Openbaar Ministerie (OM) daarmee bezig is. “Ik geef wel aan dat inverzekeringstelling plaatsvindt op basis van de feiten en omstandigheden. Je wordt niet zomaar bestempeld als verdachte. Het is veel ruimer.”

Berichten als zou ook de directeur van de strafinrichting Hazard, Carlo Palmtak, betrokken zijn bij de dood van de gedetineerde en daarom is ingesloten verwijst minister Getrouw naar het rijk der fabelen.

Palmtak is nog altijd in functie en actief betrokken bij het onderzoek naar de handelingen van zijn ondergeschikten.

UNITEDNEWS