GEZONDE SUIKER BESTAAT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Wetenschappers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit van Gent (UGent) hebben een enzym ontwikkeld dat een gezonder soort suiker produceert: kojibiose. De suiker bevat weinig calorieën en stimuleert de bacteriën in de dikke darm.

Gezonde suiker

Kojibiose is een ideale vervanger voor klassieke zoetstoffen zoals sucrose en fructose. Het smaakt zoet, maar heeft weinig calorieën. In tegenstelling tot gewone suiker is de zoetstof niet slecht voor de tanden en is bovendien  goed voor de darmen. De suiker werkt als een prebioticum, een voedingsstof die ervoor zorgt dat onze darmen gezonder zijn. Prebiotica worden steeds belangrijker in de preventie van aandoeningen als diabetes, kanker en ontstekingen zoals de ziekte van Crohn. Jammer genoeg bestaan er maar weinig prebiotica die zoet smaken en dus als vervanger van suiker kunnen dienen. Daar brachten wetenschappers van de UGent met deze ontdekking verandering in.

De ontdekking

Prof. Tom Desmet is gespecialiseerd in de modificatie van enzymen. Hij ontdekte de bijzondere kojibiose, vrijwel per toeval: “Toen we de eigenschappen van een bepaald enzym aan het bestuderen waren, merkten we plots dat het heel kleine hoeveelheden kojibiose vormt”, aldus Desmet.

Samen met doctoraatsstudent Tom Verhaeghe modificeerde hij het enzym zodanig dat het vlotter kojibiose kan aanmaken. “Tot nu toe was kojibiose heel moeilijk aan te maken in hoeveelheden die groot genoeg waren om te testen”, aldus prof. Desmet. “Door het enzym te manipuleren, is dit nu wel mogelijk.”

Van labo naar supermarkt

De onderzoekers bekijken nu samen met de voedingsindustrie of en hoe kojibiose klassieke suiker kan vervangen. Prof. Desmet: “Samen met een aantal bedrijven werken we aan de suiker van de toekomst. Het resultaat van onze testen is alvast veelbelovend.”

BRON: UGENT


Comments