GOUDKOORTS VOOR BEZIT CRYPTO CURENCY OOK IN SURINAME UITGEBROKEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

PARAMARIBO – Het gebruik van een crypto currency heeft ook in Suriname het effect van een goudkoorts. Dit blijk uit de enorme belangstelling voor de lezing over de Bitcoin rage in Suriname, die de afgelopen week is gehouden door Kennis Kring in het Lalarookh gebouw.

Steven Nurmohamed, business consultant in crypto finance zegt dat bitcoin de nieuwe toekomst is waar er geen ruimte is voor het normale bankwezen en overheden als ook voor regulering van de bitcoin. Net zoveel als er belangstelling is zijn er tegenstrijdigheden in het gebruik van de verschillende crypto coins. Er zijn intussen 1500.  Zo verschilt Gordon Stenshuijs consultant van One Life Crypto Currency met Nurmohamed over het gebruik en de toepassing van een crypto currency. Hij is volledig voorstaander van het reguleren van welke crypto currency dan ook. Het wegdenken van overheden en het bankwezen is in de optiek van One life dan ook niet mogelijk. Dat er een markt is voor het gebruik van crypto currency is niet alleen feitelijk maar zijn zelf wisselkantoren opgezet waar de tegenwaarde van opgespaarde of verkregen coins worden uitgekeerd. Hierover heeft Anthony Sporkslede van Mercury Investment een uitgebreide lezing over gegeven.

Investeerder en kenner van financiële markten in de wereld, Erik Panneflek zegt samen met voorzitter Jim Bousaid van de Surinaamse bankiersvereniging dat het allemaal om speculaties gaat. Zij hebben tijdens de lezing niet genoeg kunnen waarschuwen voor de vele speculatieve gevaren en het risico dat wordt gelopen om geïnvesteerd geld kwijt te raken. “Het is een bubbel dat snel uiteen zal spatten”, zegt Bousaid.

Over een ding waren voor als tegenstaanders het eens. Het verzamelen, verhandelen en het hele gebeuren rond crypto currency is geen gemakkelijkheid. Zelfs doorgewinterde informatie Technologische deskundigen staan soms voor een puzzel om het te ontrafelen. Nurmohamed is echter vast en zeker ervan overtuigd dat de kritiek vanuit de overheid en het bankwezen, er is omdat die aan het begrijpen zijn dat hun monopolie positie voor het beheer, het bepalen en reguleren van andermans geld niet langer in hun handen ligt. Volgens hem zal het niet anders kunnen dan dat overheden er toe over gaan om crypto currency te accepteren en dat wetgeving wordt aangepast om het gebruik ervan te reguleren. Het is daarom ook dat hij momenteel in Suriname is om dit gedaan te krijgen. De komende weken zal hij met zijn team verschillende lezingen en workshops over het gebruik van bitcoins organiseren.

Volgens Stenshuijs heeft One coin een andere benadering als het gaat om het op de markt brengen van een crypto currency en het gebruik ervan. One Coin heeft slechts waarde in de gemeenschap waar het wordt gebruikt voor goederen en diensten. Het is controleerbaar. Dat in het buitenland er onlangs een inval is gedaan door justitiële autoriteiten in een van de kantoren van One Coin, betekent volgens de consultant helemaal niets. “Natuurlijk is er argwaan naar een currency die in korte tijd zoveel mensen heeft aangetrokken en de impact vooral in het zaken doen behoorlijk groot is. Volgens hem zal nadat het onderzoek is afgerond blijken dat er helemaal niets aan de hand is met One Coin.

Bousaid blijft er bij dat dit speculeren, is in een ‘hype’ die tot niets zal lijden. Volgens hem zullen overheden zich blijven verzetten en met nog meer maatregelen komen om het gebruik van crypto currency’s de kop in te drukken. De bankier zegt dat één van de komende maatregelen zal zijn dat personen die zich bezig houden met crypto currency en bij de bank aankloppen voor een lening, voortaan aangemerkt worden als aanvragers met een extra verhoogd risico.

UNITEDNEWS|WILFRED LEEUWIN

Comments