HEBZUCHTIGE HAVENMEDEWERKERS ONMISBAAR VOOR DRUGSCRIMINELEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Een lopende grootschalige drugszaak in Nederland geeft inzage in hoe havenmedewerkers als pionnen van drugsorganisaties fungeren. Meestal gedreven door hebzucht lenen zij zich om als ogen en oren van drugscriminelen te dienen en kunnen daarvoor achter de tralies belanden voor medeplichtigheid.

Het gaat in dit geval om een 22-jarige man die voor zijn betrokkenheid bij drugstransporten uit Zuid-Amerika terechtstaat. De zaak heeft veel overeenkomsten met verbanden die ook op de Jules Sedney Haven zijn gelegd rond enkele grote drugsvangsten.

De gewezen medewerker van een fruitoverslagbedrijf moet volgens de officier van justitie van het landelijk parket 4 jaar achter de tralies. Hij werd aangehouden in een groter onderzoek naar de invoer van cocaïne via de Rotterdamse haven. Uit het onderzoek is gebleken dat mede dankzij de verdachte anderen de loods waar de dozen met – vooral – Zuid-Amerikaanse bananen werden opgeslagen konden binnendringen. Tenminste één keer bleef daarbij ook cocaïne achter, 17 kilo. Maar het gewicht van de bananen was met 35 kilo afgenomen, dus 18 kilo cocaïne is er in ieder geval uitgehaald.

Havenwerkers die een bijdrage leveren aan de invoer van cocaïne zijn de ‘ogen en oren van de criminele organisatie’.

Die organisatie is sterk van hen afhankelijk voor informatie over waar en wanneer de containers aankomen en waar het er dus moet worden uitgehaald. En ook al heeft deze verdachte niet zelf met cocaïne lopen sjouwen, maar leverde hij ‘slechts’ sleutels, pakbonnen en andere informatie, dan is hij nog steeds medeplichtig aan de invoer van cocaïne.

Volgens de officier van justitie is ook het leveren van een sleutel of een pakbon onmisbaar. “Het gemak waarmee wordt meegewerkt aan de import van grote hoeveelheden cocaïne moet wat het OM betreft steviger worden bestraft. De uitwassen van de georganiseerde cocaïnehandel lopen de spuigaten uit”, aldus de officier. “De financiële belangen zijn ongekend groot. De meeste liquidaties van de afgelopen jaren vinden hun oorsprong in conflicten over de cocaïnemarkt”, was de conclusie van de officier van justitie.

Ook in Suriname is deze constatering reeds gedaan. Ook de liquidaties hebben veelal te maken met de drugswereld.

In dat onderzoek is onder andere ook een medewerker van de belastingdienst aangehouden. Ook in Suriname is dit het geval bij de laatste grote drugsvangst op de haven. Een douaneambtenaar bleek hand- en spandiensten te hebben verleend aan het zegelen van een container met daarin een gigantische lading drugs. 

UNITEDNEWS

 

Comments