ANALYSE – Terwijl de handelsspanningen oplopen, gebeurt er iets vreemds met de dollar. Op valutamarkten verliest de munt terrein. De status van de dollar brokkelt af door de opkomst van de renminbi en het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

De Chinese onderhandelaars handelsdelegatie in de Verenigde Staten speelt hoog spel. In plaats van onder druk van de tariefsverhoging van Trump in te binden, kiezen ze voor een harde koers.

Voorlopig kent de oplaaiende handelsstrijd vooral veel verliezers. In de eerste plaats is dat China, dat op jaarbasis tientallen miljarden dollars aan invoerheffingen moet afdragen. Beleggers zagen alleen al op Amerikaanse aandelenmarkten ruim 500 miljard dollar aan beurswaarde verdampen. En op valutamarkten geeft de dollar verrassenderwijs terrein prijs.

De Amerikaanse munt daalde sinds vorige week vrijdag vier dagen op rij in waarde, vergeleken met een mandje met andere belangrijke valuta’s.

Meestal zit de dollar juist in de lift als de onzekerheid op financiële markten toeneemt. Net als bijvoorbeeld de Zwitserse franc, geldt de munt als een veilige haven. De gebeurtenissen van de laatste dagen wijzen erop dat die status heel langzaam begint af te brokkelen.