HOE KOM IK MINDER DOMINANT OVER?

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Vraag
“Mijn team vindt mij te dominant. Dat zei een collega tegen me en hij adviseerde zelfsturing. Ik ben iemand die snel knopen doorhakt en vertelt hoe het moet. En dat is nodig om fouten te voorkomen. Ambitie past bij me en ik wil graag de overhand hebben, winnen, want het gaat om het resultaat. Ik zie de zin van zelfsturing niet in, want dat kan nu niet gezien de drukte. Hoe kom ik toch minder dominant over?”

http://www.managersonline.nl/img/authors/27/thumb.jpgAntwoord van Asha Kalijan

Een directieve stijl veranderen gaat niet zonder inzicht in de werking daarvan. Soms is een directieve stijl noodzakelijk. Maar als mensen zelfstandiger worden en ervaring hebben, dan wil je ze een stap verder brengen, zodat ze groeien in hun functie en daarmee steeds beter functioneren. Als er geen uitdaging is, alles voorgezegd wordt, dan kan dat contraproductief werken en inderdaad tot fouten leiden.

Winnen en de overhand hebben voor het groter geheel
Ben je gewend om op een instruerende wijze succesvol te functioneren, dan wordt dat een gewoonte. Het is dan niet gemakkelijk om te constateren dat het anders moet.
Je bent gewend het altijd beter te weten, de overhand te hebben en daarmee te winnen. Als medewerkers ervaring krijgen en daardoor zelfstandiger kunnen functioneren, dan wordt dat een vaardigheid die ze willen toepassen. Overhand willen behouden, zonder oog te hebben voor de (actuele) vaardigheden van een ander, zal niet werken en je niet helpen te winnen op lange termijn. Niet in relatie tot je carrière, maar ook niet i.r.t het grotere doel van de organisatie. Ergo, je zult met gedemotiveerde mensen te maken krijgen, die alleen doen wat jij zegt en juist daardoor niet betrokken zijn en zelf fouten maken. Winnen doe je als team samen voor het groter geheel.

Ambitie waarmaken en samen resultaten behalen
Ambitieus zijn en winnen liggen dicht bij elkaar. Maar je kunt niet winnen door anderen te instrueren als ze die fase voorbij zijn, want ze willen meedenken, zelfstandig werken en erkenning voor hun inzet. En deelgenoot zijn van het winnen.

Begrijp ook waarom winnen zo belangrijk is.

Als winnen en ambitie inhouden dat je moet bewijzen dat je slimmer bent dan iedereen of dat zonder jou geen goed resultaat mogelijk is, dan zul je bedrogen uitkomen. Want mensen haken af of doen alleen het hoognodige. En jij gaat steeds harder werken, strijden en dat zal je uiteindelijk isoleren van de rest of ze afhankelijk maken van jou. In het stimuleren van zelfsturing zit de oplossing om samen resultaten te behalen, terwijl je ambitie ook gevoed blijft. Stel je open voor een andere manier in het leidingengeven. Verdiep je in zelfsturing. En besef waarom dat nodig is.

Kortom. Alles voor zijn en altijd instrueren stopt initiatief en betrokkenheid van mensen.

Als je start met anderen zelfsturend te zijn, dan moet je juiste toelaten dat ze fouten maken. Daar leren ze van. Ook delegeren is een kunst. Iets aan een ander overlaten en je constant ermee bemoeien, geeft dubbele signalen. Dat is verwarrend en kost tijd. Vraag om te beginnen input aan de medewerkers over taken en maak ze medeverantwoordelijk. Leg het accent op bijsturen. Niet vertellen hoe ze het moeten doen, maar geef ze de goede richting en laat ze het weer proberen. De kunst is om op tijd resultaten te behalen met de juiste aansturing. En van tijd tot tijd hoort directief zijn daar ook nog bij, maar dan niet uit een vorm van macht of slimmer willen zijn.

BRON|REFLECTIE

 

Comments