HOEFDRAAD: “ALS JE AAN DE KANT STAAT HEB JE MAKKELIJK PRATEN”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Oppositie en andere critici hebben makkelijk praten als het gaat om de beleidsmaatregelen van de regering. Dit zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in reactie op de weerstand die er komt op het leenbeleid van de regering om programma’s en lopende rekeningen te betalen.

Er worden verschillende alternatieven door critici gepresenteerd ter vermijding van het aangaan van nog een lening, maar volgens minister Hoefdraad zijn het slechts holle plannen die niet doeltreffend en effectief zijn. De harde realiteit is dat er op dit moment geld geleend zal moeten worden om de economie draaiende te houden en verder uit de bouwen. Wurgcontracten worden overgeslagen voor concessionele leningen met een lage rente. “Als je aan de kant staat is het heel makkelijk praten. Als je in de battle zit waar je elke maand het brood op tafel moet zetten, dan wil ik ze echt wel uitnodigen van: Kom en doe het! Kom en zorg ervoor dat iedereen op tijd zijn geld krijgt. Kom en zorg ervoor dat alle landsdienaren en alle subsidies op tijd worden betaald”, is de boodschap die de financiënminister heeft voor onder andere de oppositie die niet te spreken is over de staatsschuld die de afgelopen jaren cumulatief is toegenomen.

Volgens de ontwerpbegroting van 2019 is de regering voornemens om dit jaar ongeveer SRD 15 miljard uit te geven met als uitgangspunt dat er ruim SRD 7 miljard geleend zal moeten worden.

Het is vrijwel zeker dan tijdens de aankomende begrotingsbehandeling er wat wijzingen zullen volgen om de uitgaven te verlagen en de inkomsten te verhogen. Dit zal ook direct invloed hebben op het conceptleenbedrag. “Wanneer we praten over leningen is het, en ik wil het duidelijk stellen, de regering die leent. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Financiën krijgt de instructie om het geld te zoeken om het beleid van de regering te realiseren”, legt Hoefdraad uit. Het is niet de minister van Financiën die een soloactie onderneemt door naar crediteuren te zoeken.

Naar zeggen van minister Hoefdraad wordt er juist alles aan gedaan om zo min mogelijk te lenen, maar de regering komt er niet onderuit naar financieringsbronnen uit te kijken om duurzame investeringen te plegen. “Dus de vraag over lenen en dat Financiën plotseling opstaat om te lenen vind ik de grootste onzin. Dat doen we niet. Als we kijken naar hoe strak we hebben bezuinigd, dan moet ik zeggen dat we juist proberen om zoveel als mogelijk op eigen benen zaken te doen.”

UNITEDNEWS

 

Comments