GANG VAN ZAKEN RGD-PROJECTEN WORDT ONDERZOCHT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er schijnen veel onregelmatigheden plaats te vinden omtrent de gunning en bouw van verschillende poliklinieken voor de Regionale Gezondheidsdienst (RGD).

Om duidelijkheid te krijgen wat er aaan de hand is en of zaken zoals aanbesteding richtig zijn verlopen laat minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, een onderzoek instellen. Zo blijken aannemingsbedrijven die aan alle criteria hebben voldaan en in sommige gevallen de laagste inschrijver waren uiteindelijk te zijn uitgesloten na aanvankelijk in aanmerking te zijn gekomen voor toewijzingen.

Bij drie van de vier poli’s is de bouw nog niet begonnen vanwege administratieve en organisatorische perikelen. Na een achteraf onterecht gebleken beschuldiging van fraude door de project management unit is het bedrijf Nextep BuildingS als aannemer afgewezen. Dat bedrijf zou de drie poliklinieken bouwen. De aanbesteding voor deze drie poli’s moet opnieuw worden gehouden.

Nexstep overweegt nu een rechtszaak te beginnen tegen Ofid, een van de werkarmen van de Islamitische Ontwikkelingsbank. De middelen voor het gezondheidszorgproject zouden deels van het Opec Fonds voor Internationale Ontwikkeling (Ofid) komen.

Met het onderzoek wil de bewindsman voorkomen dat hetzelfde gebeurt als bij het project Academisch Medisch Centrum. Doordat zonder afstemming met de IsDB door de projectmanagementunit (PMU) is gesleuteld aan het afgesproken ontwerp heeft de financiële instelling vorige maand de financiering van het originele project beëindigd. Suriname moet nu een nieuw projectvoorstel indienen voor het AMC-project. Volgens minister Hoefdraad heeft de projectmanagement unit “een puinhoop” gemaakt van het project.

UNITEDNEWS