IAMGOLD VERHOOGD GOUDPRODUCTIE ROSEBEL

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Canadese goudmultinational Iamgold treft voorbereidingen om de productie op te voeren dankzij de reserves die zijn geïdentificeerd in het district Saramacca. De goudproductie zal in de tweede helft van 2019 opgeschroefd worden naar zeker 8400 kilogram met een maximale boevengrens van bijna 10.000 kilogram per jaar.

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is er in het derde kwartaal van 2018 wel sprake van een gedaalde productie op bij Rosebel-operaties in Brokopondo, maar dit ligt volgens het bedrijf aan een samenloop van omstandigheden.

Zo wordt het mijnen in Brokopondo steeds moeilijker vanwege het harde gesteende waarin het goud zit. Dit brengt met zich mee dat er extra investeringen moeten volgen om de job te klaren, waaronder verhoogde stroomkosten en aanschaf van aangepast materieel. De gedaalde productie ligt voor een goed deel ook aan de mate van productiviteit op Rosebel tijdens de onderhandelingen over een nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst (Cao). Met de bond is een tweejarige overeenkomst gesloten die naar inziens van de Rosebel-top voor wat werkinspiratie zal moeten zorgen bij de werknemers.

In de cao is ook een lumpsum van USD 1,7 miljoen opgenomen voor de werknemers.

Veel aandacht gaat momenteel uit naar de Saramacca-mijnen die in de tweede helft van 2019 in productie gaan. Het mijnen zal daar wat goedkoper en sneller gebeuren vanwege het relatief zachte gesteente Er is nog onderzoek gaande naar de omvang van de goudreserves in de nieuwe mijn, maar per 1 september is die voorlopig gesteld op ongeveer 44 duizend kilogram. Dit kan eventueel verder oplopen naar ruim 50 duizend kilogram. “De vaststelling van de reserves in Saramacca, met een concentratie dat tweemaal hoger is dan bij Rosebel, heeft de reserve van Rosebel met 51 procent omhoog gestuwd door vijf jaren toe te voegen aan de levensduur”, zegt Iamgold-CEO Steve Letwin.

In de Saramacca-operaties heeft de staat Suriname een aandeel van 30 procent.

UNITEDNEWS

 

Comments