IMPORTSTOP OP OVERBODIGE GOEDEREN OM US-DOLLAR TE BESPAREN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën heeft zaterdag tijdens de persconferentie van de regering een importstop aangekondigd van overbodige goederen en producten. Op die manier wil de regering voorkomen dat er al schaarse Amerikaanse dollar die nodig is om te importeren wordt uitgegeven aan producten en goederen die, zoals Hoefdraad het uitdrukt “overbodig zijn voor een land als Suriname”. De Min-fin minister zegt dat importeren vrij is, maar dat voor onnodige producten en goederen er toch een hogere prijs voor betaalt zal moeten worden. Wie zich dat kan permitteren mag dat gerust laten importeren.

Hoefdraad zegt dat in de supermarkten de vreemdsoortigste sappen en groenten uit het buitenland te verkrijgen zijn. Zo zijn er nog tal van andere producten. Dat is niet nodig zegt de minister die vindt dat deze exporten een extra druk leggen op de al schaarse valuta. Wat groenten betreft zegt Hoefdraad dat in plaats van import er beter gekeken kan worden naar het produceren van eigen groenten in Suriname.

Over de devaluatie die van de Surinaamse munt die de afgelopen week is ingezet zegt Hoefdraad dat, dat een beleidsbeslissing is geweest die niet langer uitgesteld kon worden. Eerder in de persconferentie zei president Bouterse dat de Centrale Bank van Suriname niet langer kon doorgaan met haar beleid om dagelijks te interveniëren om de koers op USD 1 voor SRD 3,35 te houden. De officiële koers is nu gebracht naar USD 1 voor SRD 4.00. Hoefdraad zegt dat er nog altijd met internationale financieringsinstelling wordt gesproken en nagegaan hoe de Surinaamse economie het best aan te pakken. Het doorvoeren van een aanpassingsprogramma zoals van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) lijkt geen optie te zijn en is volgens de minister uit de mode.

Hoefdraad zegt dat in de eerste plaats strikte beleidsdoelen worden geformuleerd voor de regering zelf. Het uitgaven patroon staat zwaar onder controle en heeft al geresulteerd in drastische besparingen. Hoewel niet prettig voor de verschillende ministeries wordt elke uitgave aan de doelmatigheid getoetst. Binnenkort wordt nog meer bezuinigd op onder andere het wagenpark van de overheid, brandstof verbruik en andere posten. President Bouterse zegt dat Hoefdraad voorlopig nog altijd pendelt tussen zijn functie als minister van Financiën en gouvernor van de Centrale bank van Suriname. Echter zonder een dubbel salaris. Er wordt uitgekeken naar een goede vervanger van Hoefdraad. Iemand met kennis en kunde.

WILFRED LEEUWIN

Comments