INHEEMSEN DREIGEN STAAT SURINAME WEER AAN TE KLAGEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) dreigt de staat Suriname opnieuw aan te klagen bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens. Het Kaliña- en Lokono-vonnis is tot misnoegen van de organisatie nog steeds niet uitgevoerd, ondanks sinds 2016 hard hieraan getrokken wordt.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) is onaangenaam verrast met de houding van de VIDS.  Naar zijn weten is er sprake van goed overleg, dialoog en wederzijds respect tussen de regering en de VIDS als het gaat om dit zeer complex vraagstuk. Dat de VIDS nu met een internationale aanklacht schermt, ervaart de bewindsman dan ook als onprettig. “Wij hebben vanuit onze plicht als Ministerie van Regionale Ontwikkeling ons huiswerk gemaakt en disciplinair, maar ook conform afspraken, de zaken op de begroting opgebracht”, stelt Dikan.

 

 

 

Voor het afronden van de zaak is er geld nodig. Op minister Gillmore Hoefdraad zal nog eens een beroep gedaan worden om de middelen vrij te maken. “Alle stukken zijn gemaakt en gestuurd naar Financiën. Daar zijn die middelen niet vrij gekomen. We zullen het weer onder de aandacht brengen van de collega”, belooft Dikan.

In De Nationale Assemblee (DNA) is op 20 december 2017 de wet Bescherming Woon- en Leefgebieden aangenomen. Deze wet biedt wat bescherming voor tribale woongemeenschappen in het binnenland, maar die zijn volgens de VIDS nog lang niet conform het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof.

Vandaar dat nog niet is afgekondigd door president Desi Bouterse. “Het is juist de VIDS geweest die bezwaar heeft aangetekend over bezwaren die zij hadden met die wet. In het stappenplan werd ook opgenomen dat er beschermende maatregelen moesten komen, zodat het traject van erkenning van de grondenrechten in alle rust zou worden gedaan. Misschien dat die bezwaren nu niet meer bestaan, en dat men dat weer kenbaar maakt zodat de president kan overgaan tot afkondiging van de wet”, aldus minister Dikan.

UNITEDNEWS

Comments