KRIJGSRAAD GAAT NU VONNIS WIJZEN IN 8 DECEMBER STRAFZAAK

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden

De behandeling van het 8 Decemberstrafproces is zo goed als afgerond. De volgende stap is dat er vonnis gewezen moet worden door de rechter.

De Krijgsraad gaat nu in conclaaf om een datum te bepalen voor het wijzen van een vonnis. De verwachting is dat nog voor medio 2019 bekend zal zijn wie wel en wie niet veroordeeld wordt voor de ontvoering, marteling en moord van 15 personen in de nacht van 8 december 1982.

Dat er sprake is van moord is zo goed als vastgesteld door de krijgsraad aangezien de slachtoffers, die volgens de verdediging een plan zouden beramen om het toenmalig militair regime omver te werpen, zonder eerlijk proces werden geëxecuteerd na eerst flink te zijn toegetakeld, geïntimideerd en onteerd. Een van de slachtoffers werd zelfs gecastreerd door zijn belagers. 

De hoofdverdachte is commandant Desi Bouterse; hoofd van het bevoegd gezag in het land ten tijde van de moorden. Tegen hem is 20 jaar celstraf geëist. In zijn geval lijkt de zaak wat complexer aangezien hij momenteel ook de zittende president van het land is.

In totaal zijn er 25 verdachten betrokken in het strafproces waarvan 6 intussen zijn overleden. Tegen 8 personen, waaronder Bouterse, heeft de Auditeur-Militair 20 jaar celstraf geëist. Voor 9 verdachten ziet het er wat minder ongunstig uit want voor hun is vrijspraak opgeworpen door het Openbaar Ministerie (OM). Voor twee verdachten moet de kantonrechter een uitspraak doen.

Wanneer er vonnis wordt gewezen betekent het niet automatisch dat de veroordeelden de bak in moeten. De aankomende uitspraak is ‘slechts’ het eerste traject. Het is zo goed als zeker dat er hoger beroep wordt aangetekend gezien de zwaarwichtigheid van de beschuldigingen en de reputatie van de verdachten waarvan enkelen in de top van het land zitten. Daar is Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zich van bewust. “Je mag verwachten dat de betreffende verdachten gebruik zullen maken van de rechtsmiddelen die hun ten dienste staan en dat is in eerste instantie natuurlijk hoger beroep. Maar in een aantal gevallen is het ook mogelijk dat de verdachte eerst verzet aantekenen, omdat in die gevallen er sprake zal zijn van een verstekvonnis”, zegt Essed.

In beide gevallen komt er een nieuwe behandeling van de zaak, echter zal deze niet zo lang duren als het eerste proces dat 13 jaren in beslag nam; althans, dat is de verwachting van de eisende partij. “Maar dat kan, en daar zijn we zeker op voorbereid. Het recht moet geschieden op de wijze zoals het in onze wetten geschreven is, en daar moeten alle verdachten gebruik van kunnen maken”, zegt Essed.

UNITEDNEWS

 

 

Comments