LANDBOUWSECTOR WIL GAUW RATIFICERING EPA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er gaan steeds meer stemmen op in Suriname voor ratificering van de Economic Partnership Agreements (EPA) met de Europese Unie (EU).

Na grote delen van het bedrijfsleven beginnen ook agrariërs zich te roeren en willen dat De Nationale Assemblee (DNA) haast maakt met de afhandeling van het EPA-vraagstuk.

Het standpunt van de landbouwsector staat haaks tegenover de oproep van Andre Misiekaba (NDP), de vaste parlementaire vertegenwoordiger voor Suriname bij de onderhandelingen tussen de EU en de voormalige koloniën verenigd in ACP (Afrika, Caribisch Gebied en Pacific).

Dinsdagavond hebben verschillende landbouworganisaties in Suriname zich gebogen over het vraagstuk rond de ratificatie van de EPA. Duidelijk was dat het advies van Misiekaba om de EPA af te wijzen hen in het verkeerde keelgat schoot. Voor hen is vooral storend dat er niet eerst een overlegmoment is geweest met de private sector en andere belanghebbenden alvorens tot dit zwaarwichtig advies te komen.

De meeste landen in het Caribisch Gebied hebben de overeenkomsten binnen de EPA reeds geratificeerd maar Suriname is nog niet zover. De tijd dringt omdat, volgens de afspraken tussen de EU en ACP, de EPA in 2018 geoperationaliseerd wordt.

Volgens dit handelsverdrag mogen Europese landen invoerrechtenvrij hun producten op de ACP-markt brengen en omgekeerd krijgen ook de ACP-landen invoerrechtenvrij toegang tot de Europese markt.

Volgens Misiekaba(zie foto boven) ligt er echter een adder in het gras. De Surinaamse markt zal overspoelt worden met Europese goederen met alle gevolgen van dien voor lokale producenten. De vrees daarbij is dat de EU Surinaamse producenten het niet makkelijk zal maken om de Europese markt te betreden. De export mag dan wel invoerrechtenvrij zijn, maar de EU heeft nog een troef in handen om hoge kwaliteitsstandaarden en certificeringsprocessen af te dwingen om de lokale markt te beschermen.

UNITEDNEWS

Comments