MAATREGELEN GETROFFEN OM HERHALING BOOTONGELUK TE VOORKOMEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er zijn maatregelen getroffen om herhaling van het bootongeluk, van 28 december, op de Coppenamerivier te voorkomen.

Er zijn reeds regels van kracht, maar die worden niet nageleefd. Zo is het niet toegestaan om zonder zwemvest de rivier op te gaan en varen in de nachtelijke uren is verboden. Controle laat echter te wensen over. Boten in vooral het binnenland beschikken over onvoldoende zwemvesten, en indien die er zijn weigeren passagiers die om te doen.

Districtscommissaris Ludwig Mettendaf van Sipaliwini zegt dat samen met de politie en het leger er voortaan streng gelet zal worden op het bootverkeer in het binnenland. “Er mag van 6 uur ‘s middags tot 6 uur ’s morgens niet gevaren worden. We gaan dan verplicht zijn die wet in werking te laten treden met dien verstande dat niemand in de nachtelijke uren mag gaan varen. We gaan er streng op toezien en koppelen met het Nationaal Leger, de MAS en met de politie om een oogje in het zeil te houden zodat die wet niet overtreden wordt”, zegt de burgervader. Het bootongeval op de Coppenamerivier deed zich rond 2 uur in de ochtend voor. Geen van de overledenen had een zwemvest om, ondanks een groot deel van hen niet kon zwemmen.

Het ressort Wayambo kreeg na het ongeval direct wat vesten gedoneerd van het leger en De Nationale Assemblee (DNA).

De Coppenamerivier is zeer woest op bepaalde plekken en is het aan bootpassagiers aangeraden om de geschonken vesten optimaal te gebruiken. “De voorzitter van De Nationale Assemblee heeft per direct voor 25 zwemvesten gezorgd en het Ministerie van Defensie heeft voor een 30-tal gezorgd”, zegt Stanley Liauw-Angie van de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS).

Het drama op de Coppenamerivier heeft tot zover 12 doden opgeëist. de meesten zijn zaterdag onder grote publieke belangstelling begraven te Grankreek. De rest wordt maandag begraven. Er wordt nog naar een zwangere vrouw gezocht.

UNITEDNEWS

Comments