MOSCOW WIL GEEN OORLOGSTUIG IN LUCHTRUIM SURINAME

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

The S.H.I.E.L.D. Orbital Defense Initiative is a program consisting of 5 orbital Kinetic Bombardment Systems (KBS) positioned in geosynchronous orbits …

Suriname zal geen gestationeerde wapens, zoals raketten en andere tactische oorlogstuig, toestaan in haar luchtruim.

Dit is de belofte die minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa) namens Suriname deed aan Rusland. Het militair verdrag die beide landen ondertekenden tijdens het bezoek van Pollack-Beighle aan Rusland, eind vorige maand, heeft hiermee te maken.

Rusland, VS, China, Noord-Korea, Japan en ander landen hebben al enige tijd de vinger aan de trekker en voeren een wapenwedloop om macht en ideologie.

Grootmacht Rusland probeert alvast wat garanties voor de toekomst in te bouwen waarbij haar belangen in Zuid-Amerika en elders niet vanuit de ruimte in het vizier worden gehouden door bijvoorbeeld raketten, lasers of riot guns geïnstalleerd op een satelliet.

Het land heeft nu alvast de verzekering dat er boven Suriname geen tactische oorlogstuig gestationeerd zal zijn.

Het bezoek van Pollack-Beighle werd hoog aangeprezen door de Russische regering. Het is de eerste keer dat een Surinaamse minister formeel een bezoek brengt aan het land. Haar Russische ambtgenoot Sergey Lavrov praat over een duidelijke indicatie dat de relatie met Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied steeds nauwer en uitgebreider wordt. Volgens minister Pollack-Beighle moet echter niet de indruk ontstaan alsof Suriname en Rusland elkaar eerder niet kenden. Beide landen hebben sinds 1995 banden in de diplomatieke sfeer. Besloten is wel om die te intensiveren de komende tijd met samenwerkingsverbanden op diverse niveaus en in verschillende sectoren.

UNITEDNEWS