‘NATUURLIJKE GENEESKUNST BETER DAN WESTERSE MEDICIJNEN’

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO: MEDICIJN MANNEN TE KWAMALESEMUTU

Als de tekenen niet bedriegen zal op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (ADEKUS) gauw een studierichting in natuurlijke geneeskunst toegevoegd worden.

India assisteert met het institutionaliseren van Aryurveda in Suriname. Aryurveda is een traditionele Indiase geneeskunst gebaseerd op natuurkennis.

Suriname beschikt over een groot aantal geneeskrachtige planten en met de juiste begeleiding kunnen die een bijdrage leveren aan verbetering van de gezondheidszorg. De import en het gebruik van westerse medicijnen zal dan minder noodzakelijk zijn.

Volgens arts en psycholoog AmrikaAnroedh zijn de natuurlijke geneesmiddelen zelfs effectiever en gezonder dan westerse medicijnen.

Dit besef zal naar zijn inziens goed moeten doordringen in Suriname, aangezien dit land zonder al te veel moeite een bloeiende sector kan ontwikkelen. De grondstoffen en kenners van geneeskrachtige kruiden zijn reeds aanwezig. Wat nu moet gebeuren is dat er wat begeleiding, registratie en beleid komt. “De fase waarin we nu gaan is dat de mensen hun beroep en hun kennis delen. Stel dat ze een medicijn hebben die ze niet aan iedereen kunnen vertellen dan wordt dat natuurlijk onderzocht. Als het bij jou werkt moet het ook bij iemand anders werken die aan de ander kant van de wereld woont. Als de studies worden gedaan en blijkt dat er inderdaad sprake is van genezing, dan worden die ook meegenomen als medicijn. Maar als je geen medische achtergrond hebt dan moet je toch een behoorlijke opleiding hebben wil je meegaan in de verzekeringen, et cetera”, zegt Anroedh.

Voor de acceptatie van natuurgenezing binnen de medische wereld wordt van de practicus wel wat wetenschappelijke ondersteuning verwacht. “Stel dat een man uit Kwamalasemutu met succes mensen in zijn dorp helpt, dan kan je die mensen bijvoorbeeld een bepaald salaris geven vanuit de overheid, want zij doen ook iets aan de gezondheidszorg. Maar belangrijk is dat we dezelfde taal moeten praten anders krijgen we heel veel tegenwerkingen en dat soort dingen. Het moet samengaan wat ze internationaal ook noemen: IntegrativeMedicine.

UNITEDNEWS

 

 

Comments