RECHTEN ZWANGERE ‘BUITENVROUWEN’ TER DISCUSSIE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO

In De Nationale Assemblee (DNA) is tijdens de verdere behandeling van de Wet Bescherming Moederschap een lans gebroken voor de rechtspositie van mannen die buitenechtelijke kinderen hebben verwekt.

De man krijgt met deze wet 8 vrije dagen zwangerschaps- en bevallingsverlof om zijn bij wet erkende echtgenote bij te staan, maar de parlementariërs Ingrid Karta-Bink (PL) en Naomi Samidin (NDP) vragen zich af of ‘buitenvrouwen’ geen recht hebben op die ondersteuning en aan hun lot worden overgelaten. In vele gevallen gaat het volgens de PL-parlementariër niet  alleen om het fenomeen ‘buitenvrouw’, maar ook om mannen die simpelweg meerdere vrouwen hebben.

“Ik praat over de realiteit”, zegt Karta-Bink die het vraagstuk open en bloot op tafel legt. “Als de wet mij zegt dat volgens wettenschappelijk onderzoek er een veband bestaat tussen het vervullen van gezinstaken door vaders en de adequate ontwikkeling van het kind, dan denk ik dat we ook in die richting moeten gaan”, aldus Karta-Bink.

Het door haar opgeworpen vraagstuk komt ongemakkelijk over bij fungerend DNA-voorzitter Melvin Bouva die Karta-Bink adviseerde de wet liever niet complexer te maken dan het al is. Hij stelt voor om liever te werken met de wet die slechts één partner erkent. Dit neemt volgens Karta-Bink niet weg dat er buitenechtelijke zwangerschappen plaatsvinden. “De Wet verbiedt dat niet. De partner die hij ingeschreven heeft gaat hij wel bijstaan, en die andere partners kan hij niet bijstaan, omdat hij geen zwangerschapsverlofrecht op heeft”, aldus de PL-parlementariër.

Zij staat niet alleen in dit bijzonder standpunt, en mag rekenen op steun van Naomi Samidin (NDP) die ook vindt dat de realiteit niet weggemoffeld mag worden. “We moeten de realiteit inderdaad niet uit het oog verliezen. In de wet staat ook: duurzaam gemeenschappelijke huishouding, een huishouding niet voortvloeiende uit een huwelijk die gedurende een periode van minimaal 6 maanden geregistreerd is bij de werkgever. Ik vraag me af of de mannen dan na deze 6 maanden weer een andere partner mogen registreren”, werpt Samidin voor de voeten van het parlement. Bouva liet de beantwoording van deze vraag over aan de regering die zich daarover zal moeten uitspreken.

UNITEDNEWS

 

Comments