ACTIE COMITE ALCOA IN OPRICHTING EIST ANTWOORDEN VAN REGERING

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|Dillip Sardjoe

PARAMARIBO – Een in oprichting zijnde Actie Comité Alcoa (ACA) wil via gerichte acties de regering dwingen openheid van zaken te geven de gemeenschap en De Nationale Assemblee in de kwestie rond het vertrek van bauxietmaatschappij Suralco en de Memorandum of Understanding (MOU) die de regering heeft gesloten met Suralco’s moedermaatschappij Alcoa.

Het comité wil weten waarom de regering zonder goedkeuring van het parlement deze MOU aan het uitvoeren is en alles wat zich afspeelt rond de nu gaande ontmanteling van de Suralco plant te Paranam en Moengo.

Om structuur te geven aan de acties wordt vanavond het comite opgericht en geproclameerd, tijdens een bijeenkomst in de vergaderzaal van ‘SetiSrnan’. Naast de rol van de regering in deze kwestie, moet de werkelijke positie van de voorzitter van de  presidentiele commissie, de industrieel Dillip Sardjo,  die de onderhandelingen voert met Suralco volledig worden ontrafeld.

Het actiecomité is van mening dat de betrokkenheid van Sardjoe alles te maken heeft belangen verstrengeling.

Op een bijeenkomst van Kenniskring de afgelopen week, is ook al zwaar kritiek geuit op de manier waarop de regering met deze kwestie omspringt, geen vragen van het parlement beantwoord en vooral de positie van Dilip Sardjoe zwaar werd bekritiseerd.

Het actiecomité, waarvan de politicus Wim Bakker een van de trekkers is, wijst er op dat zonder de betrokkenheid van wetenschappers, ondernemers, vakbonden, bewoners van Para en andere belanghebbenden er een begin is gemakt met de afbraak van infrastructuur te Paranam, Onverwacht en Moengo. Er is gerede twijfel over de rechtmatigheid hiervan.  

Ook over de nalatenschap van Alcoa in Suriname is er grote onduidelijkheid. Het actiecomité wil er onder andere er op toe zien dat de belangen  van het volk niet terzijde geschoven worden. Milieuschade moet in beeld gebracht en vergoed worden. Hetzelfde geldt voor de gezondheid van arbeiders en bewoners van de mijngebieden. Er zijn gepensioneerden van de ALCOA  die per maand minder dan 300 SRD pensioen ontvangen. Dit onrecht moet worden rechtgetrokken. Het Actie Comité ALCOA  had graag gezien dat de stafdorpen met hun faciliteiten voor sport en recreatie werden overgedragen aan Surinaamse NGO’s en sportorganisaties. Helaas is het daarvoor nu te laat omdat de afbraak van de faciliteiten al gaande is. Bij de proclamatie hedenavond zal worden uiteengezet welke acties ondernomen gaan worden.

UNITEDNEWS

Comments