AGRARIËRS WILLEN EIGEN SPAAR- EN KREDIET COÖPERATIE OPZETTEN

AGRARIËRS WILLEN EIGEN SPAAR- EN KREDIET COÖPERATIE OPZETTEN

FOTO DAGBLAD SURINAME|FAS-voorzitter Prahlad Sewdien en Landbouwminister Soeresh Algoe

De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) onderneemt zelf initiatieven om kapitaal beschikbaar te maken voor de sector. Vooral landbouwers ondervinden veel problemen om aan kapitaal te komen tegen een aantrekkelijke rente. Vandaar dat is besloten om zelf een spaar- en kredietcoöperatie op te zetten.

“We hebben ruim 17.000 agrariërs in het land. Als we 10.000 kunnen mobiliseren om slechts SRD 100 per maand te sparen dan hebben wij per maand een miljoen gespaard”, zegt FAS-voorzitter Prahlad Sewdien. Hij zegt dit in het kader van Dag van de Agrariërs die op 8 oktober werd gevierd in Suriname. In de rest van het Caribisch Gebied is ook besloten om dit idee van Suriname over te nemen wat een goed signaal is volgens Landbouwminister Soeresh Algoe. De sector heeft op die dag de nadruk gelegd op de bijdrage die geleverd wordt aan de voedselvoorziening in Suriname en de export. Er zijn enkele uitblinkende agrariërs die de afgelopen jaren baanbrekend werk hebben verzet. Deze groep van 40 personen is op 8 oktober gehuldigd voor de geleverde bijdrage.

Ondanks deze erkenning en waardering is de FSA nog lang niet tevreden over de faciliteiten die de verdere ontwikkeling van de sector remmen. De toegang tot krediet blijft een heet hangijzer.

Met de voorgenomen Spaar- en Kredietcoöperatie wacht de FSA niet op de overheid, maar steekt de handen in eigen boezem om voor lotsverbetering te zorgen.

Er zijn reeds enkele gesprekken geweest met onder andere de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die eisen stelt voor een dergelijke coöperatie alsook toezicht op het financieel beheer. “We hebben in het verleden hele nare ervaringen gehad met gelden beleggen. Het geeft vertrouwen als de centrale bank controle gaat houden”, zegt Sewdien.

UNITEDNEWS