AKMOS ROEPT OP TOT EENHEID EN VERZET TEGEN FALEND BELEID

Voorzitter Cham Binda van de Associatie van Kleine en middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) heeft vrijdagavond alle bedrijvenorganisaties en de vakbeweging opgeroepen, af te rekenen met de afgang in het land.

“Wij moeten ons niet laten gebruiken en laten misleiden voor zogenaamde consultaties met een selectief deel van het bedrijfsleven”. Zegt de Akmos-voorzitter. Hij betreurt het dat het de politiek lukt om te infiltreren in het bedrijfsleven dat de ruggengraat is van de economie, terwijl de gewenste resultaten uitblijven.

Binda zei bij de herdenking van 15 jaar Akmos dat de samenleving op een kruispunt is beland. “Het is er of er onder en de Akmos zal niet aan de kantlijn blijven staan en ons niet laten verdelen”. We zullen gevraagd en ongevraagd onze zienswijze delen met de gemeenschap”, zegt Binda. De akmos-voorzitter zegt dat zijn organisatie zich onderscheid van andere bedrijvenorganisaties. “Wij kunnen ons niet los zien van de politiek, omdat de besluiten die door de politiek worden genomen van invloed zijn op het bedrijfsleven. We hoeven geen partijpolitiek te bedrijven, maar we moeten mee kunnen bepalen om een voorspelbaar beleid te hebben in het land. Het is daarom dat de Akmos ook mee doet met andere groepen die opkomen voor lotsverbetering”.

Binda brengt in herinnering dat in een korte tijdsperiode veel bedrijven hun deuren hebben moeten sluiten. Dat is volgens hem, het teken dat het slecht gaat in het land en de verdere ontwikkeling in gevaar is. Ook wijst hij er op dat er veel meer georganiseerde bedrijvengroepen in het land zijn, over veel meer sectoren dan de vijf tot zes die er bekend staan. Die worden opgeroepen ook hun stem te laten horen. “We worden constant genegeerd en geboycot door de zittende regering.

Binda zegt dat de kwaliteit van het regeerbeleid steeds minder wordt, ondanks de vele reschuffelingen die worden gepleegd. Ministers en top ambtenaren zijn slachtoffers van het beleid dat op het kabinet van de president wordt gemaakt. Volgens hem is er totaal geen economische koers bepaald in het beleid van de regering, waarin voor elke sector van het bedrijfsleven er een duurzame ontwikkeling is weggelegd. Het beleid is ondernemersonvriendelijk en niet stimulerend.

Voor de toekomst heeft het bedrijfsleven behoefte aan een structureel en ondernemers vriendelijk regeerbeleid. Veel jonge ondernemers hebben goede plannen, maar kunnen deze niet uitvoeren. Een cruciaal aspect is daarbij het uitgeven van grond aan ondernemers om een bedrijf te kunnen beginnen.

Het grond beleid is wat Binda betreft slechts gericht op politieke loyalisten en niet voor ondernemers.

Binda beëindigde zijn speech door president Desi Bouterse op te roepen zijn mandaat terug te geven omdat die bewezen heeft niet in staat te zijn leiding te geven aan het land. De gemeenschap werd opgeroepen om in actie te komen en het mandaat op te eisen.

De Akmos is officieel opgericht op 21 december 2001 en vond de proclamatie plaats op 16 januari 2002. Volgens Binda heeft de organisatie veel bewogen jaren achter de rug met veel turbulentie. De Akmos heeft zich in de afgelopen 15 jaar steeds bezig gehouden met economische vraagstukken. “Het is om haar kritische opstelling dat er een goede relatie is met de media en de vakbeweging”, zegt Binda.-.

UNITEDNEWS|WILFRED LEEUWIN

Facebook Comments Box