APACHE HEEFT GEEN HAAST MET BORING VOOR KUST SURINAME

0

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Oliemaatschappij Apache Corporation heeft geen haast met het boren van een exploratieput voor de kust van Suriname. Na een onsuccesvolle actie in 2015 heeft de maatschappij gemeend om het rustiger aan te doen en zich vooral te concentreren op seismisch onderzoek in Blok 58.

De verwachting is om op z’n vroegst in 2019 een exploratieput te boren, maar 2020 lijkt echter realistischer voor de Amerikaanse maatschappij. “Wij hebben geen haast om te boren omwille van het boren”, zegt Apache-topman John Christmann aan Upstream News. “Wij gaan ons huiswerk doen en zaken correct aanpakken. Wij zijn erg enthousiast over de potenties van onze blokken in Suriname”, aldus Christmann.

Blok 58 ligt op ongeveer 200 kilometers voor de kust van Nickerie en nabij de Stabroek-blok in Guyana waar ExxonMobil met succes op olie is gestuit in de Liza-putten. In Blok 58 heeft Apache in 2016 een 3D seismisch onderzoek gedaan op dieptes van tussen 55 meters en 2250 meters. De data wordt nog steeds verwerkt en geanalyseerd.

Onprettig voor Apache was het teleurstellend resultaat in 2015 bij de aanleg van twee putten in Blok 53.

De verwachtingen zijn echter hoog voor Blok 58. Daarin heeft Apache een belang van 45%. “Het is een hoogwaardige prospectieve blok die heel veel voor Apache kan betekenen”, stelt Christmann.

Kosmos Energy, die intussen ver gevorderd is met de aanleg van een exploratieput in Blok 45, kan elk moment de eerste bevindingen vrijgeven. De verwachting is dat reeds deze week de eerste resultaten van de proefboring binnen moeten zijn. Ook Blok 45 ligt niet ver van de Guyanese grens waar er hoogwaardige olievelden zijn ontdekt. Later dit jaar boort Kosmos een twee put in Blok 42. Die ligt precies op de grens met Guyana.  

UNITEDNEWS