BANKIEREN VIA FACEBOOK: ALS DAT MAAR GOED KOMT

Informatie over je rekening opvragen op Messenger: als het aan Mark Zuckerberg ligt, kan het straks. Maar willen we dat wel?

Het schandaal rond Cambridge Analytica ligt nog wat te vers in het geheugen om Facebook onze financiële gegevens toe te vertrouwen, zeggen critici. (belga)

Facebook wil samenwerken met banken en andere financiële instellingen. Dat bevestigde het bedrijf deze week; na een bericht in de Wall Street Journal. In de Verenigde Staten veroorzaakte het nieuws heel wat commotie. Bankgegevens zijn erg privacygevoelig, en de ervaringen met Facebook daaromtrent zijn niet geruststellend. ‘De geloofwaardigheid van Facebook op dit punt is niet nul, ze is lager dan nul’, becommentarieerde de tech-website Inc. Website The Verge herinnerde eraan dat het schandaal met Cambridge Analytica nog vers in het geheugen lag. Dat bedrijf verkocht gegevens van Facebookgebruikers zonder hun toestemming of medeweten.

Het aandeel van Facebook steeg na het nieuws met 4,5 procent, wat aangeeft dat beleggers winstpotentieel zien. Facebook heeft al gesprekken gevoerd met JP Morgan Chase, ­Citigroup, Wells Fargo en US Bancorp.

Facebook-woordvoerster Elisabeth Diana relativeerde het nieuws. ‘Het linken van hun bankrekening aan Facebook Messenger betekent dat consumenten hun rekeninggegevens, transacties en afschriften kunnen consulteren. Daarvoor moet hij zelf de toestemming geven. We gaan deze informatie zelf niet gebruiken – niet voor reclamewerving of voor wat dan ook’. Het is gewoon handig dat je niet speciaal moet inloggen bij de bank om je betaalgegevens te bekijken, vindt Facebook. Het betekent natuurlijk ook dat gebruikers meer tijd doorbrengen op het Facebook-platform.

Grootverdieners

Enig wantrouwen is wel gerechtvaardigd, vindt dataonderzoeker Rob Heyman van het Studiecentrum voor Media, Innovatie en Technologie (SMIT) aan de Vrije Universiteit Brussel. ‘Facebook heeft in het verleden altijd diensten verbonden aan hun data. En ze doen meestal meer met die data dan oorspronkelijk bedoeld. Het verschil is in dit geval wel dat de banken erbij betrokken zijn, en dat voor hen het vertrouwen van de consument heel belangrijk is.’ Volgens de Wall Street Journal zou één Amerikaanse bank geweigerd hebben met Facebook in zee te gaan, uit bezorgdheid over de privacy van de klantgegevens.

Anderzijds zijn banken ook vragende partij om op de kar van de moderne technologie te springen. Betalingsdienst PayPal werkt nu al samen met Facebook, stipt Heyman aan. Via Messenger kun je zien welke betalingen je met het systeem hebt verricht. Singaporese klanten van Citibank kunnen hun transacties nu al bekijken via Facebook Messenger. Maar hoe gevoelig het gebruik van bankgegevens ligt, bleek vier jaar geleden toen ING voorstelde om advertenties te verkopen op maat van het klantprofiel. Dat plan oogstte een storm van verontwaardiging.

‘Facebook heeft altijd diensten verbonden aan zijn data. En ze doen meestal meer met die data dan oorspronkelijk bedoeld’

‘Alleen al de stand van de rekening kan interessante informatie opleveren’, zegt Heyman. ‘Je kunt zien of iemand een grootverdiener is of moet rondkomen met een beperkt budget.’

Gegevens beschermd

Wettelijk is het perfect mogelijk dat Belgische banken gegevens ter beschikking stellen aan een derde partij zoals Facebook, zegt woordvoerder Rodolphe de Pierpont van bankenfederatie ­Febelfin. De Europese betaalrichtlijn PSD2 maakt het sinds dit jaar mogelijk dat ook niet-bancaire spelers toegang krijgen tot rekeninggegevens van klanten, op voorwaarde dat die klant zijn uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven. De niet-bancaire spelers moeten zich registreren bij de ­Nationale Bank en krijgen alleen goedkeuring als ze aan een aantal wettelijke voorwaarden voldoen. Eén daarvan is de discretieplicht, zegt De Pierpont. De financiële gegevens van de consument mogen niet verder verspreid worden, ook al omdat de bedrijven zich moeten houden aan de Europese GDPR-richtlijn over de bescherming van persoonlijke gegevens.

BRON|FINANCE

 

Facebook Comments Box